De Bomen door het Bosch

Op bezoek bij de tempel van Tanfana, de Germaanse vruchtbaarheidsgodin in Twente


Een verhaal is vaak verbonden aan een speciale plaats in het landschap. En de enige manier om het verhaal te beleven is opgaan in dat landschap en je zintuigen open te zetten. Kinderen doen het van nature. Volwassenen kunnen het ook nog, maar ze moeten het wel durven... 

De Tankenberg 
We zijn op bezoek bij de Godin Tanfana, een Germaanse vruchtbaarheidsgodin. Ze werd in Twente vereerd voordat de Romeinen het land overnamen met zwaard en christendom. Haar tempel zou op de Tankenberg (de berg van Tan) hebben gestaan, het hoogste punt van Overijssel. Waar precies is niet duidelijk, want in het jaar 14 na Christus heeft het leger van Caesar alles verwoest. We hebben alleen informatie van Tacticus, zijn geschiedschrijver. Gelukkig houdt de lokale bevolking Tanfana's legende levend met beelden, stenen en een theekoepel. De omschrijving is er één om direct op pad te gaan:
"Het gebied van de Tankenberg heeft een mystieke energie. Een andere dimensie, die van de ongeziene wereld, is hier duidelijk voelbaar. Je waant je in een tempel gevormd door de natuur, waar nimfen, elfen en kabouters bij bronnen vertoeven en waar lichtverschijnselen kunnen worden waargenomen." (Bron: Pansophia.nl)
Kijk, dan wordt het interessant! 

Om eerlijk te zijn is het niet de ervaring die ik verwachtte. Toeristisch gezien is het theehuis absoluut een goede poging, maar door de graffiti en peuken op de grond doet de plek onverzorgd aan. Wellicht laat een vruchtbaarheidsgodin zich niet vangen in een gebouw. 🙂 De werkelijke tempel is het bos eromheen. Een intrigerend gebied met grillige bomen en plekken die het hele jaar door bovennatuurlijk groen lijken te blijven. 

Tanfana en Samhuinn/Allerheiligen 
Tanfana is de Godin van de oogst en haar feest is op 1 november, het laatste oogst- en slachtfeest voor de winter. Kelten vieren op deze dag Samhuinn. Het christendom heeft deze dag later gekerstend naar Allerheiligen, het feest tussen All Hallow's Eve (Halloween, 31 oktober) en Allerzielen (2 november) 
in.

Tanfana is niet alleen beschermvrouwe van de oogst van het land, maar ook van de gestorven zielen die moeite hebben met hun reis naar de Andere Wereld. Ze vangt ze op in haar gouden kelk en brengt hen naar het licht. Een troostvolle gedachte voor wie een dierbare verloren hebben.

Het christendom had (heeft) geen plaats voor Godinnen en veranderde Tanfana in een boze heks die de zielen van kleine kinderen offerde aan de duivel. De aloude strategie om angst in te boezemen en het verhaal naar eigen hand te zetten. Gelukkig worden we ons daar steeds meer bewust van. Het is duidelijk dat, als we onze originele verhalen weer in ere herstellen, we daarmee ook onze eigen wortels weer terug vinden.

 

Blogposts gratis in je e-mailbox?

Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten