De Bomen door het Bosch

De Achttiende Kameel


De schemer valt in de Negev woestijn. Met de ondergaande zon sterven de geluiden van de dag en komt de nacht tot leven. Een koele bries streelt het Israëlische landschap en voert een walm van etherische olie met zich mee.

De omtrek wordt verlicht door een houtvuur. Silhouetten van drie druk gebarende mannen vormen een schril contrast tegen de rustige achtergrond van enkele bedoeïenententen in een groene oase. Boze stemmen. De waterpijp ligt binnen handbereik, maar er wordt deze nacht geen vrede gerookt.

De drie broers verdelen de erfenis van hun vader. Hij is overleden en heeft zijn zeventien kamelen aan hen nagelaten. De oudste krijgt de helft van de kudde, de tweede een derde, en de jongste een negende deel. Maar hoe doe je dat met zeventien kamelen? Zeventien kun je niet door twee delen, niet door drie, en ook niet door negen. Tenzij je een kameel slacht, maar dat is geen optie. Want zonder kameel overleef je niet in de woestijn. Zelfs hun vrouwen zijn minder belangrijk.

Ze komen er niet uit en laten de zieneres halen, een wijze oude vrouw die even buiten het kamp woont. Met haar orakels en diepe inzichten heeft ze al menig geschil opgelost. Terwijl ze het probleem aanhoort, ontsteekt ze ritueel haar kaarsen en wierook. Murmelend en mysterieus gebarend door de rook beweegt haar schaduw als een spookachtig theater.

Dan een *POEF* in het vuur, een steekvlam van fonkelende twinkels, en ze kijkt de mannen recht en doordringend aan. "Ik kan jullie probleem niet oplossen" krast ze "Dat moeten jullie zelf doen. Neem deze kruiden, rook ze in de waterpijp, neem mijn kameel, en morgen als de zon opkomt, dan is jullie probleem opgelost."

De volgende morgen worden de mannen langzaam wakker uit hun bedwelming. De zon is al lang op. En terwijl ze zich versuft proberen te herinneren wat er is gebeurd, tellen ze opnieuw hun kudde. Achttien kamelen. De helft voor de oudste is negen. Een derde voor de tweede is zes. En een negende voor de jongste is twee. Negen plus zes plus twee is zeventien kamelen... (?) Er is een kameel over! Verbijsterd kijken ze elkaar aan over deze magie. Wat zat er in die kruiden?...

Vanuit de bosrand komt de zieneres aangestrompeld, leunend op haar stok. Ze fluit op haar vingers en de kameel zakt door zijn knieën. Met een handige beweging schuift ze in het zadel en fluit opnieuw. Terwijl de kameel weer opstaat kijkt ze van onder haar hoofddoek geamuseerd en triomfantelijk naar de mannen. Zij zien het tafereel in een waas aan zich voorbij gaan. Met een derde fluit zet ze de kameel in beweging en verdwijnen ze in de bosrand. De mannen blijven verbijsterd achter. Hun probleem is opgelost, maar hoe?...

-+-+-+-

Soms, als mensen een probleem hebben, los het dan niet voor ze op. Zorg dat je "de achttiende kameel" hebt, zodat ze het probleem zelf kunnen oplossen.

Blogposts gratis in je e-mailbox?


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten