De Bomen door het Bosch

Wat er gebeurt als je tegen iemand zegt dat hij of zij mooi is.

Video: Hoe mensen reageren als hen wordt verteld dat ze mooi zijn.

Wat gebeurt er als je tegen iemand zegt dat hij of zij mooi is? Het is een eenvoudig experiment wat je elke dag zelf zou kunnen uitvoeren. Deze video (en veel andere video’s) laat zien hoe mensen opleven als ze horen dat ze mooi zijn. Als het gezegd wordt door iemand die het werkelijk meent en verder geen bijbedoelingen heeft.

Maar waarom doet dit zoveel met mensen? Eigenlijk zou je moeten concluderen dat mensen het te weinig horen. In onze maatschappij hoor je niet vaak dat je iets goed doet. Je hoort het pas als je iets fout doet en hoe je het de volgende keer beter kunt doen.

Het doet me denken aan het verhaal van de oude indiaan die met zijn kleinzoon bij het vuur zit. “Binnen in mij is een gevecht gaande” zegt hij tegen de jongen. “Het is een afschuwelijk gevecht tussen twee wolven. De ene wolf is Slecht – hij bestaat uit woede, jaloezie, hebzucht, verwaandheid, schuld, wrok, leugens, valse trots, superioriteit en ego. De andere wolf is Goed – hij is vreugde, vrede, liefde, hoop, kalmte, nederigheid, vriendelijkheid, vrijgevigheid en compassie. Binnen in jou woedt dezelfde strijd – en dat geldt voor ieder mens.”

De kleinzoon denkt enkele ogenblikken na en vraagt aan zijn grootvader: “Welke wolf zal het gevecht winnen?”. De oude man glimlacht en antwoordt: “Degene die je voedt.”

En daar raakt de vinger de zere plek. Onze maatschappij is 2000 jaar lang gebouwd op christelijk Romeinse leerstellingen. Stellingen die ons leren dat een mens ten diepste slecht, lelijk en zondig zou zijn. Religie, fotomodellen en reclames vertellen ons dat we imperfect zijn. Dat we nog veel moeten doen om (weer) mooi te worden. En de oplossing komt van buitenaf. Van een verlosser of van een nieuw product.

Het christendom kreeg bijval vanuit de psychologie van Freud. Hij zag het onderbewuste als een poel van verderfelijke onbeheersbare driften. Het leidde ertoe dat we voornamelijk een slecht beeld van onszelf hebben. Dat we de oplossing buiten onszelf moeten zoeken, omdat binnen in ons niets goeds zou zijn. Dat we moeten vechten tegen onze slechte zondige ‘ik’. En daarmee wordt al 2000 jaar lang de slechte wolf gevoed en krijgt hij alle aandacht...

Het verhaal van de oude indiaan verteld ons dat er twee wolven zijn. Goed en Slecht. En ze zijn in de basis even sterk. Welke van de twee wint is niet afhankelijk van een verlosser van buitenaf, maar van waar we zelf onze aandacht en energie aan geven. De keuze is aan ons! Gelukkig komen we er steeds meer achter dat collega’s van Freud een andere mening hadden. Bijvoorbeeld Milton Erickson, die het onderbewuste zag als een vijver van hulpbronnen en mogelijkheden. Hoe meer we van de menselijke psyche ontdekken, des te meer Erickson gelijk krijgt.

En daar kunnen we wat leren van de verlosser. Het christendom leert ons dat Jezus, als zoon van God, mens werd om voor onze fouten te sterven. Historisch gezien is daar weinig tot niets van terug te vinden. Maar misschien is dat niet het punt. Misschien gaat het er niet om wat Jezus 2000 jaar geleden deed, maar wat wij vandaag van het verhaal kunnen leren: "Heb God lief boven alles, en heb elkaar lief zoals je jezelf lief hebt." Hoe gaan wij vandaag met onszelf en met elkaar om? Het antwoord op die vraag maakt ons direct verantwoordelijk voor ons eigen leven en welke wolf wij voeden.

Wanneer heb jij voor het laatst de Goede Wolf te eten gegeven? En wanneer heb je voor het laatst iemand verteld dat je hem of haar mooi vindt?


Blogposts gratis in je e-mailbox?


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten