De Bomen door het Bosch

Wat als je de kalkoen vraagt wat er op het kerstmenu komt?


Het is niet een vraag die je iedere dag gesteld krijgt. Haas kijkt bedenkelijk en krapt aan zijn kin. Kalkoen rolt met haar ogen: Jij weet het dus ook al niet!

Het was elk jaar weer hetzelfde gedonder. "The most wonderful time of the year" zeiden ze. Maar niet voor Kalkoen, Haas en de andere dieren in de stal. Binnenkort zou de boer weer aankloppen met die ene vraag: Wat komt er op het kerstmenu? En ze mochten allemaal stemmen. Maar de uitslag was nooit unaniem. Want vroeg je het Kalkoen, dan werd het Haas. En vroeg je het Haas, dan werd het Varken.

Geit stapt naar voren: En als we Vos nu eens binnen lokken? Dan zetten we hem betaald voor dat hij ons zo vaak lastig valt. Laten we hem vangen en verkleden als Big. Niemand die het verschil ziet of ruikt. En als de boer en boerin goed aan de wijn zijn, dan proeven ze het verschil toch niet. Kerst gaat immers over verkleden, maskers dragen, toneelspelen en dingen die niet echt zijn? Als we morgen de zon willen zien opgaan - dat wat we echt vieren in deze periode! - dan gaan we als de zonnewende aan de slag...

En zo gebeurt het. Kip scharrelt wat rond en doet net of ze met Heel Belangrijke Dingen bezig is. Vos is al helemaal in kerstsferen en ruikt haar van verre. Hij sluipt nader, duikt ineen en neemt een sprong. En daar valt het net! Gevangen door de kluwen ziet hij de staldieren van alle kanten dreigend op hem afkomen. Zijn listige spel is uit.

Die avond vieren de boer en boerin kerst als alle voorgaande jaren. De kerstboom fonkelt en de open haard knettert. De pannen dampen en geuren van een volle maaltijd verspreiden zich door het huis. In de oven draait Vos zich nog eens om zijn spit. Terwijl de wereld wordt buitengesloten is het binnen even vrede. Vrede zolang iedereen mee doet met het toneelspel.

De avond gaat over in nacht en langzaam dooft het vuur. Het geluid van knapperende sintels gaat over in het snurken van de boer. Buiten in het donker zitten de dieren naast elkaar op een boomstam. Ze zijn er allemaal en kijken naar het oosten, waar weldra de horizon begint te gloeien. De zon komt op. Vanaf nu zullen de dagen weer langer worden. Meer licht, meer leven.

De warmte zal nog even op zich laten wachten en daar is maar 1 oplossing voor: Zelf in beweging komen. Het is de wet van de natuur. Hoe meer beweging, hoe meer warmte. En hoe meer warmte, hoe meer er is om te delen. En hoe meer je deelt, des te aanstekelijker het werkt.

Haan staat op, maakt een diepe buiging naar de zon en kraait drie maal. Er staat een nieuw jaar voor de deur. Het toneelspel is voorbij en de leugens blijven achter de maskers verborgen. Alsof er niets gebeurt is. Wat zal het nieuwe jaar brengen?

Schaap denkt aan een schaapskooi vol wol. Geit aan een weide vol gras en laaghangende takken. En Haas en Kalkoen? Die gaan samen op pad. De angst voor het gevaar van Vos bleek ongegrond. Welke gevaren zouden er nog meer zijn die alleen maar gevaarlijk lijken, omdat je gelooft dat ze gevaarlijk zijn? Daar gaan ze op ontdekkingsreis. En het enige wat ze daarvoor hoeven doen is in beweging komen...

Ik wens jullie Gelukkige Kerstdagen en een Gezond Nieuwjaar!

Blogposts gratis in je e-mailbox?


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten