De Bomen door het Bosch

Met de psycholoog in de trein

Het is zaterdagmorgen 8:45 uur en ik zit in de sprinter op Amsterdam Centraal, op weg naar mijn opleiding Ericksoniaanse Hypnose. De plaatsen tegenover mij en naast mij bij het raam zijn nog vrij. De coupé stroomt vol en en een jongen met een uiterlijk en tongval als Ali B kijkt me vragend aan "Mijnheer, mogen wij hier zitten?". Ik knik rustig en richt mij weer op mijn studieboek.

Hij heeft grote pupillen en is behoorlijk stoned. Er hangt een stevige alcoholwalm om hem heen als hij schuin tegenover mij gaat zitten. Oke... Hij heeft duidelijk deze nacht niet geslapen. Naast hem schuift een meisje aan. Ze kijkt me even observerend aan. Een heldere en intense blik. Niets gebruikt en helemaal nuchter. Ze besluit dat ze geen aandacht wil, doet haar benen over elkaar, en draait weg van mij en de jongen.

De jongen is duidelijk niet gewend aan lezende mensen (en dat die niet willen lezen en praten tegelijk) en maakt meteen weer contact. Luid maar oprecht geïnteresseerd "Mijnheer, waar gaat u heen?", niet door hebbend dat de hele coupé meeluistert. Ik "Naar school". Een vlaag van ongeloof over zijn gezicht "Op zaterdagmorgen? Wat leert u dan?". Ik besluit dat het nu niet handig is om "Hypnose" te zeggen en zeg "Psychologie". Hij is verrast en stoot het meisje aan "Nah snap jij dat nou? Ik zei nog zo dat het vannacht niet gekker kon worden, zitten we s'morgens met de psycholoog in de trein! Ongelofelijk!" En met een dronken grijns "Cool man... Ik vind u echt wel weird grappig. Maar heeft u dan geen weekend?". Ik "Nee, dit keer niet. Maar dat maakt me niet uit, want ik doe allemaal leuke dingen. En daar krijg ik energie van." Ik zie hem het idee intern verwerken. Leuke dingen... Energie...

Hij praat maar en praat maar en is duidelijk in een goede bui. Uiteraard door de drugs en alcohol. Ik besluit het gesprek te gaan sturen "Studeer jij ook?". Zijn hoofd zakt en even een vlaag van schaamte. Oei, dat was niet mijn bedoeling. "Nee mijnheer, ik ben al een tijdje met school gestopt. Ik kon al die boeken niet onthouden". In zijn verbeelding heeft hij een open boek op schoot. Zijn handen klemmen zich er zichtbaar omheen en hij kijkt er met een vies gezicht naar "Nee, ik ben maar gaan werken." Hij veert weer op en trots "Ik heb samen met mijn broer een sportschool opgericht!".

Zonder te denken vuur ik een hypnotische suggestie af "Oké! Ja, sommige mensen leren nu eenmaal makkelijker met boeken en anderen leren door dingen te doen. Merk maar hoe het bij jou werkt en dat jij al werkend leert en leuke dingen doet". BAM! Die komt binnen. Met een grijns op zijn gezicht "JA!".

Het meisje observeert mij de hele tijd vanuit haar ooghoeken. Ik vraag haar iets voorzichtiger "En wat doe jij?". Ze veert op "Ik studeer voor stewardess." Ik bevestig haar non-verbaal met een blik dat me dat niet verrast "Logisch". Ze is een mooi meisje (iets waar stewardessen vaak op geselecteerd worden), ze heeft een pittig temperament en weet duidelijk wat ze wil.

Hij praat door en zegt trots "Dit is mijn nichtje en ze is Echt Slim Man." Ze rolt met haar ogen en kijkt weer weg. Waarschijnlijk heeft ze hem "uit het nachtleven gehaald" om hem z.s.m. thuis af te leveren in zijn bed. Hij ziet het niet en praat door "Ik snap vaak niks van haar en dan hebben we ruzie. Dan ga ik stappen en raak ik helemaal de weg kwijt". Ik onderbreek hem met een lach "...maar dan heb je haar wel nodig om weer op het rechte pad te komen." Ze veert op en kijkt me aan met een fiere blik van Eindelijk Iemand Die Dat Door Heeft: "Juist!" en ze schopt hem tegen zijn been. Het ijs is gebroken.

Hij praat weer door "Ik vind het nooit tof om naar de psycholoog te gaan en al die verhalen over mezelf te moeten vertellen. Maar zo op zaterdagmorgen in de trein vind ik het wel chill eigenlijk." En met een brede grijns "Zullen we volgende week hier weer in de trein afspreken?". Ik lach terwijl ik opsta "Nou, dat zou wat zijn! Buiten is het nat. Binnen is het droog. En jij kunt straks heerlijk uitrusten." En naar het meisje "Veel plezier vandaag. Ik zie je zo vliegen".

Blije gezichten achter me als ik naar de deur loop. Pfjoew, en de lesdag moet nog beginnen....

Blogposts gratis in je e-mailbox?


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten