De Bomen door het Bosch

Hoe De NLP IJsbeer Ontdekte Wie Hij In Essentie Werkelijk Was


Ik kreeg een prachtige "NLP ijsbeer" cadeau voor mijn rol als studiebegeleider van NLP Mastercoaches bij het Instituut Eclectische Psychologie. Een schoorsteenmantel-versie van François Pompon's "Polar Bear" in Parijs. De ijsbeer is een mooie metafoor voor NLP-veranderingswerk op Masterniveau.

De NLP ijsbeer

Er was eens een ijsbeer die heel zijn leven opgesloten zat in een kooi. Dag in dag uit liep hij 3 stappen naar het hek. Hij keerde zich om en liep 3 stappen terug naar het andere hek. En zo ijsbeerde hij door zijn dagen, maanden, en jaren.

Tot hij op een dag werd vrijgelaten op het bereneiland. De wereld lag voor hem open, maar hij bleef doen wat hij altijd deed. Hij liep 3 stappen. Daar was geen hek, maar uit gewoonte keerde hij zich om en liep 3 stappen terug. Daar was ook geen hek, maar toch bleef hij ijsberen in zijn vaste patroon.

Tot hij op een dag merkte dat hij verder kon lopen dan 3 stappen. Hij liep verder en kwam bij een meer. Daar draaide hij zich om en liep terug. Om te merken dat hij daar ook verder kon lopen. Hij liep verder kwam bij een rots. Hij draaide zich om en liep terug. Zo bleef hij weken lang heen en weer lopen tussen het meer en de rots.

Tot hij op zijn pad een andere ijsbeer tegen kwam en opzij moest stappen... Er ging een wereld voor hem open. Zo begon een avontuur en elke dag ontdekte hij een nieuw stukje van zijn eigen wereld en die van de ander. De ijsbeer bleef een ijsbeer. Maar hij ijsbeerde niet langer...

NLP Mastercoaching

De kunstenaar François Pompon maakte de ijsbeer eerst op ware grootte tot in de kleinste details. Daarna verwijderde hij alle overbodige details, zodat alleen de kern en essentie van de ijsbeer overbleef. Daarmee werd het een perfecte, natuurlijke, universele en tijdloze vorm die tot de verbeelding spreekt.

Een NLP Mastercoach kan onderscheid maken tussen de essentie en overbodige details. Hij kan met doelgerichte communicatie doordringen tot de kern van (persoonlijke) belemmeringen. Om daar het veranderingswerk te begeleiden, zodat de cliënt op identiteitsniveau nieuwe mogelijkheden krijgt om te worden tot wie hij of zij in essentie is. Dat dit impact heeft op zijn of haar overtuigingen, vermogens, gedrag, en omgeving moge duidelijk zijn.

Dit gaat niet over "truukjes doen" of pleisters plakken. NLP Coaching op Masterniveau vereist een coach met een groot zelfinzicht, de benieuwdheid om te blijven leren, de bereidheid om feedback te ontvangen en te verwerken, en het geleerde te kunnen toepassen in zijn of haar communicatie. Hoe meer je jezelf leert kennen, des te meer leer je de ander kennen.

En zo begint een nieuw avontuur...

Blogposts gratis in je e-mailbox?


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten