De Bomen door het Bosch

[Omvergeblazen] Voor iedereen die in de bubbel is opgegroeid, maar weet dat er meer isIn één keer uitgelezen: [Omvergeblazen] van Katie Vlaardingerbroek. Dit boek is ronduit schokkend. En daarom heel herkenbaar!

Er komt een moment in je leven dat je jezelf afvraagt "Is dit het?". Sommige mensen stellen de vraag pas op middelbare leeftijd (zoals ik een paar jaar terug). Anderen al in hun tienerjaren (zoals Katie. En daar ben ik best jaloers op). Om er vervolgens achter te komen dat het antwoord in de zoektocht te vinden is, en niet op het eindpunt.

Katie noemt de wereld waarin we opgroeien "Het Vierkant". Ze neemt als voorbeeld Opgroeien in een christelijke bubbel. En met ons "Vierkant Denken" *) proberen we alles te verklaren, zodat het binnen "Het Vierkant" past. Ook God moet eraan geloven.

*) Vierkant denken: Hokjes, vakjes, labellen, etiketten plakken, (ver)oordelen, meningen vormen zonder de feiten te kennen, etc.

Als Angst je basis is, en je zoekt Zekerheid of Bescherming, dan zul je er alles aan doen om "Het Vierkant" in stand te houden. Het word je veilige comfortzone. En hier is geen ruimte om jezelf af te vragen of er meer is.

"Zolang we uit angst voor het monster onder ons bed, diep verstopt onder onze lakens blijven, kunnen we nooit het licht aandoen. En kunnen we nooit ontdekken dat het monster niet bestaat.

En dus blijft het monster bestaan."

Katie stelt vragen over de fundamenten van "Het Vierkant". Heel vaak dacht ik tijdens het lezen "Ja, die vraag stel ik mezelf ook vaak ja". Om met een schok tot ontdekking te komen dat het fundament er nauwelijks is... Niet meer dan een aanname of een persoonlijke ervaring. En dus niets om op verder te bouwen.

Het boek leest prettig weg, alsof je met Katie in gesprek bent. Wat ik vooral verrassend vind is hoe ze de diepere vragen zo eenvoudig kan stellen, structureren en groeperen. Twijfel en onzekerheid krijgen daardoor structuur in plaats van dat ze chaos creëren.

En ze laat je niet alleen met vragen zitten. Het antwoord op "Is dit het?" is zowel bevrijdend als angstaanjagend. Je hebt lef nodig om naar jezelf te durven kijken en te zien wie je werkelijk bent. En je hebt lef nodig om te durven toegeven dat je in jouw beeld van God gelooft in plaats van in God zelf.

Antwoorden vind je alleen in het Loslaten van "Vierkant Denken", durven Twijfelen aan je overtuigingen, en Vertrouwen dat God veel meer is dan je eigen beeld van Hem.

"Een God die ernaar verlangt dat wij veranderen, zijn we gaan zien als een God die ons afwijst zoals we nu zijn"

Verkrijgbaar bij Bol.com: http://www.bol.com/nl/p/omvergeblazen/9200000047479871/

De website van Katie Vlaardingerbroek.Blogposts gratis in je e-mailbox?


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten