De Bomen door het Bosch

Het diner


Stel je voor: Je wordt uitgenodigd voor een diner met je toekomstige zelf! Een diner in je favoriete restaurant! Hij (je mag ook “zij” lezen) weet dat ;-)  En je toekomstige zelf betaalt de rekening. Uiteraard. Hij heeft in zijn leven meer geld verdiend dan jij tot nu toe.

En wat een leuk idee ook. Je hebt elkaar nog nooit ontmoet, maar je hebt direct al het idee dat jullie veel gemeen hebben. Dezelfde interesses, dezelfde hobbies. En misschien ook wel een paar gezamenlijke vrienden of kennissen. Wie weet. Dat belooft een gezellige en relaxte avond te worden.

Op de afgesproken tijd stap je het restaurant binnen. Er is een tafel voor twee gereserveerd. Op jouw naam. In je favoriete hoek. Je toekomstige zelf is er nog niet. De ober vraagt of je alvast iets wilt drinken. Je bestelt je favoriete drank. En alvast hetzelfde voor je toekomstige zelf. Ook zijn favoriete drank. Jij weet dat ;-)

Terwijl je zit te wachten groeit je nieuwsgierigheid. Elke keer als de deur open gaat kijk je met spanning of je iets van herkenning ziet. Hoe zal hij eruit zien? Hoe oud is hij eigenlijk? Zal het een indrukwekkende persoon zijn die wijsheid en ontzag uitstraalt? Of warmte en liefde? Of boosheid? Depressief en gefrustreerd? Of zal het een schichtig persoon zijn die uit angst liever ongezien binnen sluipt…?

Jij bent jong en staat midden in het leven. Jij liep met gemak naar de tafel. Zal hij oud en kreupel zijn? Strompelend leunend op een stok of achter een rollator?

Ineens besef je dat het leven wat hij geleefd heeft, en de persoon die hij geworden is, rechtstreeks afhangt van jouw keuzes. De keuzes die jij vandaag maakt bepalen jouw toekomst en zijn leven. Wat geloof je wel en wat geloof je niet? Met wie ga je om en met wie niet? In welke avonturen stort je je? Welke risico’s neem je? Ben je gelukkig? Maak je je dromen en doelen waar? Haal je alles eruit wat erin zit?

Of heeft hij zijn hele leven langs de kant gestaan? Heeft hij zich alles laten overkomen? Zijn plannen en dromen kregen afstel, omdat ze zo vaak uitgesteld werden. De beloning kwam niet, hoewel hij vond dat hij het wel verdiende. Wel problemen, maar geen oplossingen. Wel excuses, maar geen aktie. Misschien zelfs schuldgevoelens en zelfhaat. Omdat zijn vroegere zelf vond dat het altijd aan anderen lag. Hij kon er zelf niets aan doen…

Als jouw leven een kunstwerk is. Vol met liefde, geluk, en dankbaarheid. Dan wordt dit de ontmoeting van je leven. Misschien wel de eerste van velen.

In het ondoorzichtige glas van de deur verschijnt weer een gestalte. De deurklink draait naar beneden. De scharnieren piepen. Wat doe je? Spring je op om hem te ontmoeten! Of schiet je blik ongerust naar het bordje Nooduitgang…?


Welke dingen ga jij vandaag doen, verbeteren, of veranderen, zodat deze ontmoeting je meest geweldige en indrukwekkendste belevenis wordt?

4 opmerkingen:

 1. wat een goed iets om bij stil te staan! wat een motivatie ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je na gaat zitten denken over een ontmoeting met jezelf is dat een intrigerend idee...
  Maar wel goed om bij stil te staan!
  Goed geschreven... xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Iets om over na te denken. Ik neem je verhaal mee op mijn reis die vandaag gaat beginnen.
  Groetjes van Suzan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Suzan Dank je wel dat je dit met ons deelt. Hopelijk zal die reis nooit meer stoppen :-)

  BeantwoordenVerwijderen