De Bomen door het Bosch

Een eerlijke leugenaarGeef me geen bewijzen,
die mij wakker schudden uit mijn droom.
Die bewijzen dat wonderen niet bestaan.
Dat het leven zinloos is.

Geef me een verhaal,
om werelden te scheppen in mijn fantasie.
Om te kunnen geloven in magie.
Dat het leven betekenis heeft.

André Bor (2018)

Bij het schrijven van dit gedicht werd ik geïnspireerd door de autobiografie en documentaire van illusionist James Randi: "An Honest Liar" (een eerlijke leugenaar). In zijn tijd was hij de opvolger van boeienkoning Houdini. Op zijn 55e verdronk hij bijna bij een ontsnappingspoging uit een watertank, en stopte hij met zijn carrière als illusionist. Hij werd een gepassioneerd detective om bedriegers te ontmaskeren die zijn vakgebied een slechte naam gaven over de ruggen van zwakkere mensen.

Hoewel hij een aantal grote bedriegers heeft ontmaskert, zoals Yuri Geller die met zijn 'breinkracht' metaal kon verbuigen, of Peter Popoff die als gebedsgenezer boodschappen van God door kreeg (en ook van zijn crew achter de schermen via zijn oortje... Ik krijg buikpijn als ik de beelden zie), blijven mensen erin geloven. En ze blijven hun geld geven in de hoop dat ze beter worden, of omdat ze denken dat ze te slim zijn om misleid te worden (en dat wat de illusionist doet dus echt is).

Het is als een spiegel. Durf je erin te kijken?

Een aanrader voor bewuste mensen. Want we hebben allemaal verhalen nodig van wonderen en magie. Ze geven betekenis aan ons leven. Het verschil is of we de verhalen zelf kiezen, of dat we ze door anderen laten vertellen die ons misleiden.

"Some people cannot believe that a magician can fool them in such a way that they can't figure it out. But magicians can and magicians do.

It's OK to fool people, as long as you're doing that to teach them a lesson, which will better their knowledge of how the real world works. Don't be too sure of yourself. No matter how smart or wel-educated you are, you can be deceived." - James Randi

Blogposts gratis in je e-mailbox?


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten