De Bomen door het Bosch

Uiteraard ga jij niet onder hypnose. Je zou wel gek zijn...


Deze week ben ik deelnemer van de training "Ericksoniaanse Hypnose" bij UNLP, instituut voor communicatie en persoonlijke ontwikkeling. En er bestaan zoveel misvattingen over hypnose. Dat het gevaarlijk zou zijn en dat je de controle overgeeft aan een ander. Maar we doen het *altijd* zelf. En we doen het dagelijks allemaal tientallen keren. Hypnose is onze "automatische piloot". Het is hoe we ons focussen, hoe ons brein informatie verwerkt, hoe we nieuwe dingen leren, en hoe we ons ontspannen.

We lezen meeslepende verhalen, we kijken boeiende films en series, we verliezen ons in een goede ontmoeting, in muziek, in een hobby, en we verliezen het besef van tijd. We gaan in hypnose bij inspirerende evenementen. Concerten, theaters en kerken verschillen niet zoveel van elkaar. Waarom denk je dat we een schrijver, een artiest, een leider of een voorganger zo graag volgen? Omdat we ons door hen willen laten inspireren (en onszelf hypnotiseren...). Want we willen onszelf laten raken. Als we in hypnose zijn, dan ervaren we welke betekenis ons leven heeft.

Hypnose geeft ons de vaardigheid van Verbeelding. We kunnen beelden scheppen in onze gedachten. Beelden van onszelf, van elkaar, van de wereld, van God(en)... We kunnen die beelden levensecht ervaren alsof ze realiteit zijn. Met onze Verbeelding overtuigen we onszelf wat we geloven. En dat kan versterkend of belemmerend werken. Je kunt dus maar beter goed met hypnose leren omgaan...

En als je niet in hypnose bent, dan ben je met je aandacht in het Hier-En-Nu. Mindful bewust van alles wat er via je zintuigen (alle 12!) binnen komt en wat er om je heen gebeurt. Als je weet waar je op moet letten, dan zie je mensen in trance gaan en er weer uit komen. Trance-verschijnselen observeren in de trein. Reizen was nog nooit zo leuk... :-)


Blogposts gratis in je e-mailbox?


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten