The Fairy Pools. Een Schotse mythe of werkelijkheid?

We waren op de Eilanden van Skye (Noord West Schotland). Een landschap waar magie ontstaat. Een land van mooie mensen, volksverhalen en geschiedenis. Waar je nooit weet waar geschiedenis eindigt en waar een verhaal begint. We hebben veel gekeken en geluisterd. We hadden weinig internetbereik en alle tijd van de wereld.

Zo kwamen we bij The Fairy Pools. Een werkelijk betoverende plek. Volgens de verhalen in de pub heb je hier grote kans om feeën tegen te komen. Je ziet ze niet met je ogen, maar je moet er eerst in geloven voordat ze zich aan jou openbaren... (Waar heb ik dat toch eerder gehoord? :) ).

Het verhaal gaat dat een man op een zwoele zomeravond onverwacht feeën tegen komt in deze pool. Ze zijn naakt en spelen in alle onschuld in het helderblauwe water. Hij blijft kijken. En dat is zijn 1e fout. Feeën zijn er niet van gediend om bespioneerd te worden. De man applaudisseert voor het mooie tafereel. Zijn 2e fout. Feeën houden niet van harde geluiden. Het wordt doodstil rondom de pool en de natuur houdt zijn adem in.

Vanuit het niets verschijnt een gesluierde oude vrouw achter de man. Ze vertelt hem dat hij de feeën heeft beledigd door ze te bespioneren en te verjagen. Voor straf zal hij blind worden. Als hij de volgende dag wakker wordt ziet hij niets meer. Hij is de rest van zijn leven blind gebleven.

In een andere versie van het verhaal zegt de oude vrouw niets, maar raakt ze alleen zijn hoofd aan. De volgende morgen liggen al zijn haren op zijn kussen. Hij is de rest van zijn leven kaal gebleven.

Vooral in het laatste verhaal stond er voor mij nogal wat op het spel :-) Maar ik heb al mijn haren nog, dus denk ik dat feeën heel selectief te werk gaan. Ze zijn vooral op zoek naar mensen met angst die alles geloven, zich van alles laten wijsmaken, en waarbij hen alles overkomt. Wie niet aan die beschrijving voldoet kan met een gerust hart een duik nemen in The Fairy Pools.

Blogposts gratis in je e-mailbox?


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten