The Fairy Flag of Dunvegan Castle. Waar geschiedenis ontbreekt, daar ontstaan verhalen.


Dunvegan Castle (Schotland, Skye). Al 800 jaar de zetel van de Clan MacLeod. Het wordt aan het zicht onttrokken door een heuvelachtig landschap met omringende bossen. Pas als je dichtbij bent doemt het kasteel uit het niets op. Alsof je zojuist in een andere werkelijkheid bent belandt. Het effect wordt versterkt door de omliggende kasteeltuin met rotsen en watervallen, exotische bomen en planten, en poeltjes en stiekeme paadjes. Het kasteel wordt omgeven door een sfeer van mysterie. Geen wonder dat hier mooie volksverhalen zijn ontstaan.

Zoals The Fairy Flag, één van de kopstukken van de collectie. Het is een linnen doek dat nog steeds magische krachten zou bezitten. En het werkt alleen voor de Clan MacLeod. Als in tijden van nood de vlag wordt gezwaaid door een MacLeod, dan zal het feeënleger te hulp schieten. Anderen die de vlag aanraken, zullen met een plof in een rookwolk verdwijnen. En de vlag werkt maar drie keer.

Verhalen over magische doeken vind je ook in religies terug. Bijvoorbeeld de Lijkwade van Turijn in het christendom. Sommigen claimen dat het doek is gebruikt om Jezus na de kruisiging te begraven. Het bloed aan de lijkwade zou nog steeds geneeskrachtig zijn voor degenen die hem aanraakt. En wat te denken van de Ark des Verbonds. Die werkte alleen voor de Israëlieten, en ieder ander die hem aanraakte stierf ter plekke.

Volgens experts is The Fairy Flag afkomstig uit het midden-oosten. Het kan onderdeel zijn geweest van het gewaad van een heilige die meedeed aan de kruistochten. Maar uit nader onderzoek blijkt dat het doek uit de 4e eeuw na Christus stamt, ver voor de kruistochten. En dus blijven de ware feiten verborgen. En daar waar geen geschiedenis is, daar beginnen de verhalen...

Een Chief of the Clan MacLeod kreeg de vlag ooit cadeau van de Koningin der Feeën, als troost voor zijn liefdesverdriet over een beëindigde relatie met een beeldschone fee (Dat is al een verhaal op zich! Voor de liefhebbers, zie hier de link.)

De vlag is twee keer gebruikt. En dus is het verhaal nog niet afgelopen. Helaas is het alleen aan een MacLeod om de hem te hanteren. Toen ik de vlag bekeek merkte ik dat ik me toch afvroeg welke wensen ik allemaal zou kunnen waarmaken... ;)

Wanneer de Clan MacLeod de vlag weer nodig heeft weet niemand. En daarom wordt er alles aan gedaan om hem te behouden, ook al valt hij bijna uit elkaar. Het mysterie moet blijven, en daarmee de stroom van betalende bezoekers die hem jaarlijks komen bekijken...

Blogposts gratis in je e-mailbox?


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten