Het belang van Afstemmen, Rapport, Spiegelen en De Kunst Van "Mind Reading"

Een van de basis NLP-vaardigheden die me blijven fascineren is het opbouwen van rapport (afstemmen op en verbinding maken) met een ander. We doen het allemaal van nature. Met de één gaat het automatisch en onbewust. Je kent ze wel, die mensen waar je "een klik mee hebt" of waarmee je "op dezelfde golflengte zit". Met een ander moet je er bewust moeite voor doen.

Het interessante is, bovenstaande gezegden zijn letterlijk! Bij een sterk rapport voel je de gevoelens van de ander en krijg je de gedachten van de ander. Dit is niets bovennatuurlijks. Een kind heeft deze vaardigheid automatisch met zijn/haar moeder, en een volwassene kan het (opnieuw) leren. En sinds de wetenschap het bestaan van spiegelneuronen heeft ontdekt, weten we dat die verantwoordelijk zijn voor deze aloude vorm van MindReading.

Tijdens mijn NLP-opleiding heb ik meerdere malen ervaren hoe ik andermans gedachten kon "lezen" en gevoelens kon beleven, nadat we eerst bewust rapport hadden opgebouwd. Hoe dat werkt laat Derren Brown mooi zien in bovenstaande video.

Nog een fascinerend feit. Bij het opbouwen van rapport begin je eerst met de ander te volgen, totdat een goed rapport is ontstaan. Als je daarna gaat leiden, dan zal de ander onbewust gaan volgen. Het kan zelfs zover gaan dat je de ander in slaap kunt laten vallen... Tenzij de ander een NLP'er is :-) Die heeft je door.

De manieren om af te stemmen op een ander zijn legio. Je hebt goede observatievaardigheden nodig met wat je ziet en hoort (en dat leer je in een goede NLP-opleiding!). Een goede oefening is het herkennen en spiegelen van de ander met:

  1. Lichaamshouding
  2. Bewegingen en gebaren
  3. Ademhaling (tempo, ritme en diepte)
  4. Spreektoon, tempo, ritme en timbre
  5. Woordkeus mbt dominante zintuigen (Visueel, Auditief, Kinesthetisch, Geur, Smaak)
  6. Woordkeus mbt criteria en waarden (wat de ander belangrijk vindt)
  7. Overtuigingen (meningen, vooronderstellingen en aannames)
  8. Cultuur (kleding, sport, woordkeus, bezittingen, etc.)

Toegift
Hoe je een ander in slaap laat vallen en hem zelfs de wet laat overtreden:Blogposts gratis in je e-mailbox?


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten