IS en een radicaal experiment in empathie
We hebben empathie nodig. Inlevingsvermogen in de ander. Begrijpen hoe de ander naar de wereld en naar ons kijkt. De ander die zich aansluit bij IS. Durf je in de schoenen van hem of haar te gaan staan? Want uiteindelijk kijk je dan naar jezelf...

Wij, westerse mensen, noemen onszelf democratisch. We richten ons op een toekomstige vrije wereld voor ons allen. Maar de democratie houdt op als individuele waarden en vrijheden worden aangetast. Dan is ineens het individu belangrijker dan de groep.

Onze westerse maatschappij is gebaseerd op een groeiende economie. Met als aanjagers hebzucht, concurreren, en consumeren. Het eigen ik eerst. Met dat gedrag zal die toekomstige vrije wereld voor ons allen er nooit komen.

Een groeiende economie heeft geld nodig. Dat kan met olie. Maar wij hebben zelf geen olie, en daarom halen we het uit het midden-oosten over de ruggen van de lokale bevolking. Daar waar de groep, familie en religie belangrijker zijn dan het individu. Daar waar het verleden belangrijker is dan de toekomst. Want het verleden is het fundament van je identiteit en de toekomst is een fantasie.

Daar waar de christelijke westerling met geweld je land binnen drong, om van jou te profiteren en jou zijn westerse ideologieën op te leggen van individualisme en hebzucht. Om jou te bekeren tot zijn god en om jouw religie weg te vagen. Om jou en je gezin van je vrijheid te beroven!

Na het kijken van bovenstaande TED-talk kun je er eigenlijk niet omheen: Wij westerlingen hebben in hun verleden weinig goeds gedaan. Wij zijn het misschien al vergeten, maar zij niet... En zeg nou zelf: Zijn wij werkelijk zoveel anders dan zij?


Integreren van Conflicterende Gedeelten

Er is een NLP-techniek "Integreren van Conflicterende Gedeelten". Deze techniek werkt zowel intern in de psyche van één mens als extern met meerdere personen of groepen. Beide gedeelten moeten er eerst klaar voor zijn om zichzelf onder ogen te zien. En dan gaat ieder gedeelte voor zichzelf onderzoeken welk hoger doel zijn of haar gedrag en overtuiging dient. Uiteindelijk komen ze uit op een gezamenlijk doel, bijv. vrijheid, sociale zekerheid, veiligheid, rust, etc. Pas als de gedeelten dat bij zichzelf en elkaar herkennen, dan pas kan er een oplossing komen.

Als we niet in de spiegel kijken, maar de ander blijven bevechten. Als we de ander blijven be-evangeliseren met onze eigen denkbeelden, zonder eerst in zijn of haar schoenen te gaan staan, dan hebben we het niet begrepen. Dan is Parijs nog maar het begin...

Begin bijvoorbeeld heel praktisch met consuminderen en #ontspullen. Merk maar hoe weinig je nodig hebt om in vrijheid te leven en gelukkig te zijn. En wees benieuwd naar wie anderen zijn voordat je een oordeel over hen velt.
Blogposts gratis in je e-mailbox?


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten