12 Lessen Die Je Zonder Burnout Ook Kunt Leren


Stel je voor dat je de meest fantastische avonturen beleeft, zonder risico's, problemen, tegenvallers en pijn. De zon schijnt elke dag. Life is good...

Hoe leuk is een zonnige dag als het nooit regent?

Het één heeft het ander nodig. De kunst is om te leren dansen in de plassen.

Door een burnout werk ik tijdelijk niet. De genezing heeft veel tijd nodig, maar ik zou deze periode niet willen missen. Het is een avontuur dat me de rest van mijn leven zal bijblijven. Je komt erachter dat problemen er niet zijn om je leven tot een hel te maken. Problemen zijn er om je te laten groeien.

Je kunt er veel van leren:

 1. Je krijgt huiswerk mee van de dokter: "Rust goed en veel. Doe alleen leuke dingen waar je energie van krijgt." Waarom zou je daar mee wachten tot je een burnout hebt?

 2. Laat dingen los. Het uitrazen in je hoofd kan weken/maanden duren. Zolang er meer dan 7 projecten tegelijkertijd op je to-do lijst staan (inclusief "Genezen van burnout") heb je nog teveel aan je hoofd.

 3. Neem jezelf serieus! Als jij het niet doet, doet niemand het. Jezelf niet serieus nemen en jezelf dingen misgunnen leidt tot verkeerde keuzes en gedrag die je accu laten leeglopen.

 4. Het leven is een school en je loopt stage bij jezelf. Burnout is een kans om persoonlijk te groeien en jezelf te leren kennen. De Schepper heeft je enorm krachtige hulpbronnen meegegeven om je leven tot een kunstwerk te maken. Een boom wordt pas een vruchtdragende woudreus, als hij wordt gesnoeid.

 5. Met je zelfkennis groeit je empathie voor medemensen. Als zij vastlopen kun jij je beter in hen inleven. Het brengt je meer mogelijkheden om waarde toe te voegen. Je wordt breder inzetbaar op de markt.

 6. Niemand anders heeft schuld aan je burnout dan alleen jijzelf. Dat is even slikken, maar tegelijkertijd goed nieuws. Je hebt daarmee de oplossing in eigen handen. Zolang je iemand anders of de omstandigheden de schuld geeft, blijf je erin en kom je geen stap verder.

 7. Hulp zoeken levert alleen maar winst op. Voor jezelf en voor je omgeving. Hulp zoeken is niet zwak. Je laat eerder zien dat je serieus genomen wilt worden, dat je een oplossing zoekt, en dat je van plan bent er sterker uit te komen.

 8. Niemand is onmisbaar. Je kunt gespecialiseerd zijn in je werk, en de organisatie heeft (even) een probleem als je er niet meer bent. Maar de tijd lost dat vanzelf op. Het kerkhof ligt vol mensen die dachten dat ze onmisbaar waren. De wereld draait gewoon door.

 9. Heb je passie voor je werk? Dat levert energie op. Je werk kan intellectueel nog zo uitdagend zijn, maar als je hart er niet ligt, dan staat dat garant voor een lege accu.

 10. Je hoeft in je werk geen emotionele beloning te verwachten van de organisatie of je collega's. Doe je werk, omdat je passie er ligt. Dat is je eerste en belangrijkste beloning. Zo voeg je de meeste waarde toe met jouw talenten. Inkomen stroomt naar waar waarde wordt toegevoegd.

 11. Wacht niet tot je pensioen met leuke dingen doen. Sterker nog, als je werk doet waar je passie ligt, dan hoef je nooit meer te werken. Het voelt niet meer als werken. Je gaat ook niet meer met pensioen. Want je wilt niet stoppen. Pensioen is dan alleen maar een administratieve handeling.

 12. Ga niet te snel weer aan de slag, als je een dag lekker in je vel zit. Dit is een valkuil. Burnout is een aanslag op je mentale energiebron, en het laat littekens achter. Je spanningsboog heeft tijd nodig om te herstellen, anders ben je binnen no-time weer terug bij af. En dan veel erger.

Op Facebook vroeg ik of er meer mensen zijn die een burnout (van dichtbij) hebben meegemaakt. En wat hebben ze daarvan geleerd? Enkele quotes:

Jasper schreef:

Ik ben in 2005 door huisarts met burnout naar huis gestuurd. Het heeft me enorm bepaald bij waar ik mij zorgen over maak. Ik stel mij met grotere regelmaat de vraag 'is dit mijn zorg?', en denk vaak aan de bijbel tekst over zorgen. (Mt 6:24-34)

Hildigunn schreef:

Ik heb geleerd te luisteren naar mijn lichaam. Mijn tijd te plannen en niet meer alles tegelijk te willen. Mijn verwachtingen om dingen te doen of te plannen op nul te zetten en gewoon te beginnen en te zien waar ik eindig. Ik ben dan altijd tevreden over het resultaat!

Ik heb geleerd tijd voor mezelf te plannen om weer op te laden om daarna weer uit te kunnen delen. En ik heb leren loslaten... hulp te aanvaarden van anderen ook al deden zij de dingen anders dan ik zou doen (mijn perfectionisme) en dankbaar te zijn...

Pauline schreef:

Yep, tegen een burnout geweest en hierdoor vooral veel dingen in mijn leven af moeten wegen. Kan ik dit? Heb ik er wel energie voor? Zo ja, wil ik daar energie aan besteden, want als je veel minder energie hebt, wil je die niet meer weggooien aan dingen die de moeite niet waard zijn.

Martin schreef:

5 jaar geleden zat ik in een burnout. Ik ben van baan gewisseld, paar maanden hulp van psycholoog gehad en door veel bewuster te gaan leven en leren nee te zeggen (ook geen overwerk meer) ben ik er goed of zelfs beter uitgekomen.

Victoria schreef:

Ik heb geleerd om "nee" te zeggen. Ook tegen de mensen die het meest afhankelijk van mij waren. Ondanks de smoesjes van "Als je geen tijd hebt moet je je tijd beter indelen!". Ik trap er niet meer in.

Maurice schreef:

Wat mij geholpen heeft: Stel jezelf de vraag bij datgene dat je bezig houdt: Kan ik dat beinvloeden ja of nee? Zo nee, dan 'wegzetten' en wat anders dat je wel kunt beinvloeden oppakken...

Michel schreef:

Voor mezelf kiezen en me niet druk maken om wat ik denk dat anderen van me denken.

Dank jullie wel voor deze nuttige bijdragen!

Vraag: Wat heb jij van een burnout geleerd?


Blogposts gratis in je e-mailbox?


Delivered by FeedBurner

4 opmerkingen:

 1. Fijn dat het iets positiefs oplevert! Bij mijn moeder heb ik gezien hoe lang het kan duren.... zij was toen een stuk ouder dan jij, dus lichamelijk had het ook zo'n impact.

  Misschien een goede aanvulling: minder lijstjes maken en meer met de flow van je leven meegaan ......ik word al moe als ik al die lijstjes zie! ;o))) grapje (met-serieuze-ondertoon)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het levert inderdaad positieve lessen op. Tegelijkertijd merk ik dat ik niet te snel moet gaan. Voor je het weet loop je (weer) voor de fanfare uit. (En ja, een jonge Adonis zal het een stuk makkelijker hebben :-)

  Interessant om te merken dat lijstjes jou ongemakkelijk maken. Het hangt er vanaf wie er de baas is: Jij of de lijstjes. In mijn geval creëren ze een hoop rust in mijn hoofd. Erg prettig als ik niets aan mijn hoofd wil hebben, of als ik me ergens op wil concentreren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jij bent toch een jonge adonis! ;o)) 39, superjong! (ik ben het ook net geworden, ik voel me steeds jonger ;o)

  zo interessant is het eigenlijk niet: ik was ook altijd van de lijstjes, tot ik idd merkte dat die lijstjes mij gingen beheersen. Toen ik ze losliet, was dat voor mij veel relaxter én het leven kon 'ontstaan' in plaats van die eeuwige controledrang. Ik kon die verterende 'grip' loslaten, ik 'brandde' me niet meer aan wat ik niet onder controle kon houden (woordgrapje ;o)
  Ik kan me overigens goed voorstellen dat jij, zover ik je ken, juist veel rust krijgt van de lijstjes. Dat 'moe worden' sloeg denk ik vooral op mezelf ! En zo zie je, iedereen heeft iets anders nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Da's een goede opmerking. Op mijn lijstjes staan dan ook zo min mogelijk dingen die ik niet onder controle kan houden. Dat is wel eens anders geweest... Zie daar één van mijn burn-out bronnen. Uiteindelijk is het idee van David Allen (Getting Things Done) boven water gebleven (hij adviseert om lijstjes te gebruiken ;-) "You can only feel good about what you're not doing when you know what you're not doing."

  BeantwoordenVerwijderen