Leren Kijken Met Andere Ogen

Train Window by Ben Kodjak
The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes, but in having new eyes. - Marcel Proust

Dit jaar ben ik gestart met de coach-opleiding NLP Practitioner. Je leert jezelf kennen, je doet mensenkennis op, je wordt bewuster van je mogelijkheden, en je leert beter communiceren met jezelf en met anderen.

Vroeg of laat doe je de volgende ontdekking: Iedereen vormt een eigen beeld van de werkelijkheid (in NLP-termen: De kaart is niet het gebied). Twee mensen kunnen naar één ding kijken, en allebei iets anders zien. Pas als je dat begrijpt, kun je jezelf en anderen begrijpen. Het volgende verhaal geeft het mooi weer.

De Trein In De Tunnel


Een oma en haar kleindochter zitten in een treincoupé. Tegenover hen zitten een Duitse officier en een Engelsman. De trein bonkt in een vast ritme over de rails en het gezelschap is in gedachten verzonken.

Plotseling rijdt de trein een tunnel in. In een oogwenk is de coupé in diepe duisternis gehuld. De reizigers houden hun adem in. Dan klinkt het geluid van een kus. Gevolgd door een vuist op een gezicht. Een gesmoorde kreet van pijn en enkele gejaagde ademhalingen. Dan is het weer stil.

Even later rijdt de trein de tunnel weer uit. De Duitse officier wrijft met een pijnlijk gezicht over zijn wang. Het meisje kijkt vol bewondering naar haar oma. Oma kijkt tevreden naar haar kleindochter. En de Engelsman trekt een verbaasd gezicht. Alle vier hebben ze niet gezien wat er gebeurde, dus vullen ze het voor zichzelf in:

  • De kleindochter denkt vol bewondering: Zo dan, oma is blijkbaar nog steeds aantrekkelijk, dat zo'n brutale Duitse officier op haar valt. Maar ze weet zich nog kranig te verweren.
  • De oma denkt tevreden: Nou, mijn kleindochter is er vroeg bij. Maar gelukkig slaat ze goed van zich af. Dat zal hem leren.
  • De Duitse officier denkt pijnlijk: Da's ook wat! Die Engelsman geeft dat meisje een zoen, en ik krijg de klappen...
  • En de Engelsman denkt: Zo, dat ging gesmeerd. Niemand merkte dat ik eerst een kus op mijn hand gaf, en toen die Duitser op z'n kaak sloeg. :)

Door je focus te veranderen ga je de wereld anders beleven


Wat je zintuigen waarnemen is maar een fractie van wat er in werkelijkheid gebeurt. In je hoofd vul je die fractie aan tot een compleet beeld met je eigen herinneringen en ervaringen. Wat van buiten kwam en wat al in je hoofd aanwezig was, kunnen je hersenen niet van elkaar onderscheiden.

Net zoals wanneer je een boek opnieuw leest, of een film opnieuw kijkt. Je ontdekt steeds nieuwe dingen die je eerst niet zag. Echter, het boek of de film zijn niet veranderd. Je waarneming (focus) wel.

Dit inzicht geeft ruimte om de eerste stap te zetten naar de oplossing van een hindernis. Bijvoorbeeld pijnlijke herinneringen die je vandaag nog steeds blokkeren, of problemen met andere mensen. Daar valt veel meer te zeggen dan wat je tot nu toe hebt waargenomen.

Als je met andere ogen leert kijken, blijken pijnlijke herinneringen "ineens" ook goede momenten te hebben. En mensen waar je problemen mee hebt blijken "ineens" ook goede eigenschappen te bezitten.

Uiteindelijk speelt het verleden zich alleen af in je eigen hoofd, en niet in je wereld van vandaag. Dat is goed nieuws. Wat er in je hoofd gebeurt heb je zelf volledig onder controle. Je bent baas over je eigen gedachten. Je beslist zelf wat je denkt.

Hoe je je voelt wordt bepaalt door hoe je denkt


Dit inzicht geeft ruimte om te genezen van bijvoorbeeld een burnout. Toegeven dat je zelf verantwoordelijk bent voor je burnout is een grote stap, want het kwam door je eigen gedachten. Je gedachten werden woorden. Je woorden werden akties. Je akties werden gewoontes. En die gewoontes verbruikten meer energie dan dat ze opleverden. De eerste stap naar genezing is dus zorgen voor gezonde gedachten. Niemand anders dan alleen jijzelf kan dat doen.

Gedachten en emoties zijn rechtstreeks met elkaar verbonden. Met goede gedachten krijg je een goede stemming, en met slechte gedachten krijg je een slechte stemming. Hoe je je voelt wordt bepaalt door hoe je denkt. Dit is goed nieuws als je oplossingen zoekt en je jezelf verantwoordelijk weet. Het is slecht nieuws als je excuses zoekt en een ander de schuld wilt geven.

Als je niet weet waar je moet beginnen, begin bij vandaag! Nu. Alles wat je tot nu toe hebt meegemaakt heb je overleefd. Je hebt nu de tijd om deze blogpost te lezen. Dus je hebt de mogelijkheid om te ontspannen. Dat heb je nodig om met andere ogen te (leren) kijken. Dan kun je bij elke opmerkelijke gebeurtenis of ontmoeting even stil staan. Zien wat de goede kanten zijn. Leren wat de lessen zijn. Alleen dat zorgt voor goede gedachten. Alleen dan wordt het vandaag een goede dag.


Vraag: Heb jij wel eens een ervaring gehad, waarbij iemand naast je het heel anders ervoer? Of heb je wel eens gelijk gehad, terwijl een ander het niet met je eens was?


Extra tip


Als je hulp kunt gebruiken bij het oplijnen van je gedachten en emoties, dan is het audio-programma Get The Edge van Anthony Robbins een aanrader. Gegarandeerd dat je er gezonder uit komt.

De Trein In De Tunnel is geïnspireerd door een metafoor van Jaap Hollander.


Blogposts gratis in je e-mailbox?


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten