Wat Hebben Goede Voornemens Met GPS-navigatie Te Maken?


Je bent op reis. Je hebt dromen, plannen, en goede voornemens. Je wilt iets bereiken met je leven. Een goede voorbereiding is het halve werk. Voor de beeldvorming is GPS-navigatie een prachtige metafoor.

GPS-navigatie maakt het leven avontuurlijk. Je kunt van de weg afwijken, interessante zijpaden nemen, onverwachte dingen ontdekken, en je verdwaald niet. Met GPS-navigatie weet je altijd waar je bent. En, ook al ben je op een vreemde plek, je weet welke richting je op moet om op je bestemming te komen.

Er zijn een aantal overeenkomsten tussen goede voornemens en GPS-navigatie. Ik noem er 8:

1. Een GPS heeft vooraf je eindbestemming nodig


Er gebeurt niets, tenzij je besluit waar je heen wilt. Het is nuttig om te weten wat je huidige positie is, maar zonder eindbestemming kan er geen route worden uitgestippeld. Net als in het leven. Als je vooraf geen goede voornemens, dromen, of plannen hebt, dan werk je nergens naar toe. Dan moet je afwachten waar je uit komt (en daar genoegen mee nemen).

2. Een GPS brengt je naar je eindbestemming zonder gedoe


Natuurlijk is het goed om de route in je hoofd te hebben en een goed richtingsgevoel te ontwikkelen. Maar je hoeft niet alles krampachtig onder controle te houden. Met GPS-navigatie kun je dingen loslaten en ontspannen. Dat kan onderweg verrassend mooie momenten opleveren. De schoonheid van de natuur, een indrukwekkende stad, een adembenemend uitzicht, of een automobilist die jou voorrang geeft.

Zo ook met goede voornemens. Als je weet waar je op uit wilt komen, dan kun je bij de dag leven. En als je een keuze moet maken, dan neem je het besluit zonder zorgen. Je weet immers waar je naar toe moet.

3. Een GPS geeft continue de voortgang aan


Het is altijd prettig om te weten op welke weg je bent, hoever het is naar de volgende afslag, en hoe lang het nog duurt voor je bij je bestemming aankomt. Je hebt overzicht. Zo ook met goede voornemens. Je kunt afmeten of je vandaag op de goede weg bent, en of je iets moet veranderen.

4. Een GPS brengt je terug op de route, als je er vanaf wijkt


Soms, in een onbekende omgeving, neem je de verkeerde afslag. De GPS bestraft je daar niet voor, maar berekent simpelweg een nieuwe route. Zo kom je weer op de goede weg. Zonder goede voornemens weet je niet of je een verkeerde afslag neemt.

5. Een GPS waarschuwt je onderweg


Je krijgt een seintje bij een naderende flitspaal, een gevaarlijk kruispunt, of een spoorwegovergang. Het maakt je alert op wat er gaat komen en het voorkomt ongelukken. Zonder goede voornemens weet je niet welke risico's je onderweg kunt nemen.

6. Een GPS leidt je om blokkades heen


Eén van de betere aanvullingen vind ik mijn "file-kabeltje". Het vangt radiosignalen op met verkeersinformatie. Als er een file op mijn route is, dan berekent de GPS er een route omheen. Het heeft me al heel wat frusterende uren achter het stuur bespaard. Het is prettig om meerdere mogelijkheden te hebben om tot je doel te komen. Zeker als de hoofdweg geblokkeerd is. Zonder goede voornemens heb je alleen de hoofdweg...

7. Een GPS is niet altijd up-to-date


Dat is logisch. Er wordt aan de weg gewerkt, en dan verandert de situatie. TomTom heeft dit gedeeltelijk opgelost met de Map Share-functie. GPS-gebruikers houden elkaar op de hoogte van wegopbrekingen. Het is goed om te leren van anderen die vastlopen. Dan hoef je zelf niet de fouten te maken, en kun je direct de juiste route nemen.

8. Een GPS vereist een investering


Het kost je wat. Afhankelijk van wat je wilt kost het een paar tientjes tot enkele honderden euro's. Maar een GPS betaald zichzelf terug. Zeker als je aan je frustraties, of je verloren (verdwaalde) tijd een uurtarief hangt. Zo ook met goede voornemens. Je zult onderweg dingen moeten opofferen om bij je eindbestemming aan te komen. En eenmaal daar aangekomen zal blijken dat het de investering meer dan waard was.

Hebben goede voornemens nog meer overeenkomsten met GPS-navigatie?

Geinspireerd op blogpost 7 Ways A Life Plan Is Like A GPS System van Michael Hyatt

Blogposts gratis in je e-mailbox?


Delivered by FeedBurner

4 opmerkingen:

 1. Mooie overeenkomsten. Sommige GPS systemen hebben naast routeplanning ook een trackback fucntie of zelfs een tracklog functie. Een manier om je afgelegde route vast te leggen en daar achteraf conclusies aan te verbinden. Letterlijk  "connecting the dots" zoals Steve Jobs het in zijn Stanford speech mooi bracht. Kortom, wat zijn de zeven overeenkomsten tussen tracklog en goede voornemens?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. GPS-systemen hebben verder absoluut een waarde m.b.t. milieuvriendelijkheid; Je bent zelf niet in staat om op het niveau van een GPS in een nieuw gebied de meest efficiënte weg te vinden en bovendien rijd je in een nieuw gebied minder vaak verkeerd. Tevens kan het GPS onverwachte omstandigheden op je route beter ondervangen, daarom ben ook ik een GPS-verslaafde geworden - een beetje tegen mijn eigen zin in, want ik zou liever zelf navigeren "ikke self doen". :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een gave overeenkomst! Goed dat je hem noemt. Dank je wel voor je aanvulling.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Absoluut. Over een jaar gemeten kan een GPS ongetwijfeld enkele liters benzine besparen. En wat onverwachte omstandigheden betreft, met een GPS is het leuk om te verdwalen :) De niet meest efficiënte weg is meestal wel de leukste.

  BeantwoordenVerwijderen