Bouw Je Kampvuur - Bouw Je Netwerk (5 stappen)

Sommige mensen krijgen alles voor elkaar. Ze hebben een ideale vriendenkring en zijn geliefd bij veel mensen. Ze hebben een groot netwerk dat hen helpt hun dromen waar te maken. Hoe doen ze dat?

Is netwerken te leren? Ja.
Door iedereen? Ja.
En het is niet eens zo moeilijk…

The consuming fires of Pilgrim (Smaland, Sweden)

Starend in het vuur zie ik het licht. De vlammen zwellen aan en het hout knettert. Het duurde even voor het vuur aan was, maar het is gelukt. Het maken van vuur lijkt veel op het leggen van contact. Volg de volgende 5 stappen:

1. Verschijn bij de vuurplaats


Het klinkt cliché, maar het vuur start niet vanzelf. Vuur maken lukt alleen als je naar een plaats gaat waar vuur gemaakt kan en mag worden. Je moet zelf de eerste stap nemen. En als de eerste stap gezet is, dan volgt de rest vanzelf.

Netwerken doe je niet door thuis op de bank te blijven zitten. Kluizenaars staan er niet om bekend een grote kennissenkring te hebben. Begeef je onder de mensen. Bij voorkeur op plaatsen waar je gelijkgestemden vindt. Dat maakt de volgende stappen makkelijker.

2. Stapel de houtblokken op elkaar / Bereid je voor


Een kruiwagen vol haardblokken in de open haard kruien, en er een brandende lucifer bij houden helpt niet. Je moet klein beginnen. Vuur ontstaat door een combinatie van een vonk, klein licht ontvlambaar materiaal, en zuurstof. Even snel als het vuur ontstaat zal het ook weer uit gaan, mits je de goede voorbereidingen treft.

Zo ook met een eerste kennismaking. Meestal is het niet slim om direct diepzinnige zware onderwerpen aan te snijden. Eerst moet het ijs gebroken worden. Humor (licht ontvlambaar materiaal) is een goede manier. Samen met een ontspannen luchtige houding (zuurstof) en een vonk enthousiasme heb je alle ingrediënten om een gesprek aan te gaan.

Een houtblok brandt niet in zijn eentje. Je moet minstens twee blokken hebben. Ze wakkeren bij elkaar het vuur aan.

Je kunt alle nieuwsmedia gelezen hebben, onverslaanbaar zijn met Triviant, en alle feiten kennen om over te praten. Maar contact leggen wordt pas echt interessant als je overeenkomsten zoekt met de ander. Als je inlevingsvermogen ontwikkelt om de passies van de ander te ontdekken. Dan kom je snel tot waardevolle gesprekken die het hart raken.

Inlevingsvermogen ontwikkel je door vragen te stellen. Het getuigt van intelligentie als je een vraag stelt. Je laat zien dat je geïnteresseerd en leergierig bent. Met vragen stellen groeit je wereldbeeld, je persoonlijkheid, en je kennis. Veel mensen denken dat vragen stellen dom is. Dat is een domme gedachte… Bedenk dus, voordat je een gesprek begint, een aantal vragen.

Op de middeleeuwse bruiloft van Mark & Renske

3. Maak het vuur aan / Communiceer

Steek het licht ontvlambare materiaal aan met een lucifer. Blijf het vuur voeren met nieuw licht ontvlambaar materiaal. Zorg ervoor dat het vuur bij de iets grotere stukken hout komt. Ga net zolang door met voeren tot het vuur uit zichzelf groter wordt.

Start het gesprek. Veel mensen vinden dit de moeilijkste drempel. En dat is het ook als je de bovenstaande 2 stappen niet genomen hebt. Realiseer dat je deze stap eindeloos kunt oefenen en herhalen. Zoveel mensen als er op de aardbol rondlopen, zoveel kansen zijn er.

Begin met een oppervlakkig onderwerp. Iets dat je opvalt, iets dat je in de ander herkent, of iets wat er op dat moment gebeurt. Blijf op hetzelfde niveau als je gesprekspartner. Probeer achter gezamenlijke interesses te komen.

4. Hou het vuur aan


Elk kind dat wel eens stiekem fikkie heeft gestookt weet het (en elke volwassene die de kolen-barbeque aansteekt ook): Blazen in gloeiend as heeft iets magisch. Als er genoeg hitte is, maar het vuur dreigt uit te gaan: Blaas! De as leeft op, wordt roodgloeiend, en laat half verkoold materiaal weer opvlammen. De grotere toevoer van zuurstof jaagt het vuur aan.

Als een gesprek dood dreigt te vallen: Stel een vraag! Mensen zijn blij als iemand interesse in hen toont. Het jaagt hun enthousiasme aan. Andersom, als je alleen maar over jezelf en je eigen wereld praat, dan zullen mensen snel verveeld raken. Het vuur van het gesprek dooft.

Realiseer je dat een dood vallend gesprek geen afwijzing is. Misschien praat je met iemand waarmee je niet op één lijn zit. So be it. Je kunt je tijd en energie beter aan iemand anders besteden.

5. Gooi grotere blokken op het vuur


Het duurt een minuut of 10 voordat haardblokken echt branden. Maar dan gaan ze ook door tot ze verkoold zijn. Afhankelijk van hoe hard en dicht het hout is kan dat zomaar een paar uur duren. En als je de volgende dag terug komt, dan heb je kans dat er nog genoeg hitte in de as aanwezig is om het vuur versneld weer aan te maken.

Zo ook met een goed gesprek. Als het eenmaal op gang is kun je de diepte in. Je zult praten over dingen die elkaar interesseren, en je zult de echte persoon in de ander leren kennen door over dingen te praten waar zijn of haar passie ligt. Als je elkaar later weer tegen komt, dan heb je weinig moeite om het gesprek voort te zetten.

Vraag: Hoe neem jij de drempel om een gesprek te starten?

Blogposts gratis in je e-mailbox?


Delivered by FeedBurner

3 opmerkingen:

 1. Interessant om eens over na te denken :)
  Zoals bij eigenlijk al je blogposts wel. Bedankt voor nieuwe stof tot denken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Regelmatig; je ziet mensen vaak schrikken, zo van: he, wat moet je van me? Als ze dan ontdooien, is dat mooi. Ik vind mensen heel interessant. Maar ik vind het angstaanjagend om te zien hoe weinig interesse mensen voor elkaar hebben. Terwijl zo velen zich alleen voelen....
  Soms sta ik helemaal niet open voor anderen, is het me te druk of te weinigzeggend. Die vrijheid moet je ook nemen: nu even niet. Ik heb de druk bij mezelf van de ketel gehaald door mezelf niet meer verantwoordelijk te voelen voor elk gesprek, voor de sfeer. Uiteindelijk gaat communicatie om wederkerigheid: wanneer ik merk dat het alleen van mijn kant moet komen en of dat mensen je energetisch leegzuigen en jezelf dus nooit gevoed wordt ahw, dan ben ik weg. Jammer dan.
  Maar als de klik er is, vind ik dat fantastisch. Elkaar inspireren, dat vind ik belangrijk. Dan heb je vriendschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, mensen zijn boeiend. Aan de ene kant moet je zelf beginnen om interesse in ze te tonen, zodat het wederzijds kan worden. Aan de andere kant moet je ze eerst genoeg vertrouwen, zodat ze je niet leegzuigen. Lastig dilemma. Maar misschien maakt die spanning het leven met andere mensen juist zo interessant. We hebben een bron nodig die nooit op raakt :-)

  BeantwoordenVerwijderen