Laat Het Monster In Je Los

Hitler deed het met de nazi's. Caesar deed het in de arena's. Middeleeuwse vorsten deden het op het marktplein. Dictators doen het nog steeds, evenals hooligans in voetbal stadions.

Ze beheersen de manier om individuele personen om te vormen tot een massa. Een massa die bloeddorstiger is dan een troep hyena's, schreeuwend om geweld en sensatie. Terwijl, als je één persoon in die massa spreekt, dan doet die geen vlieg kwaad. Hoe is dat nou mogelijk?

Natuurlijk, wij zijn Europeanen hoor ik je zeggen. Wij zijn individualistisch en laten ons niet zomaar meeslepen in een massahysterie. Wij blijven nuchter… Sinds kort ben ik daar niet meer zo zeker van.

Het ExperimentDerren Brown, een Engelse illusionist, uitstekend performer van magische illusies, en sceptisch over mensen die beweren bovennatuurlijke krachten te bezitten, deed een experiment met massagedrag: Een gameshow met het publiek in de hoofdrol. Met zijn grote naam als entertainer waren de tickets in mum van tijd uitverkocht. Over de inhoud van de show vertelde hij vooraf niets.

In de volle theaterzaal wordt op een groot scherm een nietsvermoedende man gevolgd met verborgen camera's. De man is omringd door acteurs, maar dat weet hij niet. Derren geeft steeds 2 mogelijke scenario's die de man zou kunnen overkomen. Een leuke of een nare gebeurtenis. De zaal mag kiezen, en het gebeurt direct. Naarmate de avond vordert worden de gebeurtenissen steeds leuker of gemener.

Iedereen in de zaal krijgt een wit masker en een eigen afstandsbediening met stemknoppen. Daardoor wordt iedereen anoniem. Wat zou jij doen als je geen individuele verantwoordelijkheid draagt, en niet meer wordt afgerekend op je keuzes en daden?

Het publiek weet niet dat de gevolgde man ook een acteur is. Hij zit in het complot. Het experiment gaat namelijk niet om de man, maar om het publiek. Hoever laat je je als individu meeslepen in de grote massa? Wat als die massa compleet andere keuzes zou maken als jij?

Laat je het monster los? Of laat je het monster vrij?

Ik zou zeggen: Ga er goed voor zitten en kijk mee. Het experiment begint nu...


PS. Als je deze blog via e-mail leest, dan wordt de film niet bijgesloten. Klik hier om hem te zien.

2 opmerkingen:

  1. Erg indrukwekkend he .... ik vond het eigenlijk genant om te zien hoe anderen er plezier aan beleefden om ellende bij een ander te zien.
    Mooi dat je dit even liet zien , zet je wel weer aan het denken over hoe snel mensen te beinvloeden zijn.Fijn weekend, hartelijke groet van Gea

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Graag gedaan, Gea. Het meest schokkende van de experimenten van Derren Brown is misschien wel dat hij gewone alledaagse mensen gebruikt zoals jij en ik... Dat zet je extra aan het denken over jezelf.

    BeantwoordenVerwijderen