Misschien Wel, Misschien Niet. We Zullen Zien...

Westkust Iona (Schotland)

Op een kleine boerderij in een uitgestrekt weidelandschap leeft een oude boer. Hij heeft één zoon, en die doet het meeste werk. Even verderop woont een oude buurman. Die heeft ook één zoon.

Op een dag ontsnapt het paard van de boerderij. De buurman ziet het en roept "O wat erg! Hoe kun je zonder paard?! Je werk op de boerderij zal nu veel zwaarder worden!". De oude boer zegt "Misschien wel, misschien niet. We zullen zien...".

De volgende dag komt het paard terug. Het galoppeert aan het hoofd van een kudde wilde paarden. De buurman ziet het en roept "O wat geweldig! Nu heb je zoveel paarden dat je tussen de middag al klaar bent. Je gaat in weelde leven". De oude boer zegt "Misschien wel, misschien niet. We zullen zien...".

De volgende dag valt zijn zoon van een wild paard en breekt zijn been. De buurman ziet het en roept "O wat erg! Nu heb je twee dagtaken! Je moet al het werk zelf doen, en je moet je zoon verzorgen". De oude boer zegt "Misschien wel, misschien niet. We zullen zien...".

De volgende dag komen de officieren van de koning langs de boerderijen. Ze nemen alle gezonde sterke mannen mee om te vechten in een verre oorlog. De buurman kijkt zijn wegmarcherende zoon na en zegt "Wat een geluk dat jouw zoon invalide is." De oude boer zegt "Misschien wel, misschien niet. We zullen zien...".

Moraal van het verhaal


Het gaat er niet om wat er gebeurt.
Het gaat erom wat je ermee doet.


Vraag: Welke omstandigheden heb jij meegemaakt die positief werden door ze anders te bekijken?

Bron: Een oud Taoïstisch verhaal

3 opmerkingen:

 1. aan alles zit twee kanten; niets is helemaal goed of helemaal slecht. Wanneer je zo dualistisch denkt, dan wordt je wereldbeeld misschien wel makkelijker, maar je leven inderdaad niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gracia van der Staal21 oktober 2011 om 22:09

  soms geeft een negatief geladen gebeurtenis in je leven een positieve wending aan datzelfde leven.....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je zo in vrede kunt accepteren wat er gebeurt in je leven .... Af en toe kan ik het ook heel goed maar nog te vaak probeer ik invloed uit te oefenen op iets wat toch al zo is en dat geeft stress.

  Mooi stukje weer !  Hartelijke groet Gea

  BeantwoordenVerwijderen