Het Geheim Van Ongestoord Schrijven

Iona (Schotland), Martyr's Bay. Ideale schrijfplek
waar je niet door bijzaken gestoord wilt worden.

In een wereld waar iedere dag nieuwe mogelijkheden opduiken, ontbreekt het je vaak aan één ding: Focus. Hoe meer projecten je begint, hoe minder je er af krijgt. Hoe zet je je gedachten op 1 ding tegelijk?

Stel, je hebt een een goed verhaal in je hoofd, en je opent je teksteditor. Voor je het weet ben je verzeild in alle mogelijkheden van het programma, en niet met schrijven. Ik geloof dat tekst schrijven, tekst opmaken, en tekst publiceren drie verschillende dingen zijn. Als je deze drie dingen tegelijkertijd probeert te doen vertraag je jezelf, bent je eerder uitgeput, en raak je snel gedemotiveerd.

Elke eerste versie van een teksteditor bezat reeds de nodige mogelijkheden om te kunnen schrijven. Nieuwe versies brachten dozijnen toeters en bellen mee, maar wat voegden ze toe aan het hoofddoel?

Schrijven is voor nu, opmaak is voor later.

ZenWare


De laatste jaren duikt er een software-categorie ZenWare op. Software met een overzichtelijk en opgeruimd uiterlijk. Het blokkeert elke vorm van afleiding, zodat de gebruiker zich op één ding tegelijk kan concentreren. Meldingen van andere programma's worden (tijdelijk) geblokkeerd, en het bevat alleen functies om de tekst uit je hoofd te krijgen.

Want om te kunnen schrijven heb je alleen jezelf nodig, je woorden, en een leeg scherm.

WriteMonkey


WriteMonkey. Minimalistische teksteditor met veel mogelijkheden

Sinds enkele maanden ben ik erg enthousiast over WriteMonkey. Een fullscreen teksteditor die eruit ziet als zonwerend glas over je bureaublad. Het programma heeft standaard geen window- of menubalken (als je ze echt mist, dan kun je ze aanzetten). De editor is open-source en GRATIS!

WriteMonkey heeft veel mogelijkheden onder de motorkap die echt iets toevoegen aan het hoofddoel: De tekst uit je hoofd, op papier krijgen.

 • Als je van mooie bureaublad achtergronden houdt, dan is WriteMonkey ideaal. Je blijft het bureaublad zien tijdens het schrijven. Het brengt mij sneller in de stemming, ook als de plek waar ik ben niet inspirerend is. Heb je er niets mee, dan zet je de doorschijningsfactor (opacity) op 0%. Je kunt je eigen achtergrondkleur kiezen.

 • Alle functies in WriteMonkey hebben een sneltoets of toetscombinatie. Het programma is volledig  vanaf het toetsenbord te bedienen. Erg handig, want je bent aan het schrijven, dus je handen zweven boven het toetsenbord. De muis is niet nodig. Het helpscherm onder F1 is overzichtelijk. Binnen no-time ken je de toetscombinaties uit je hoofd.

 • Elk document heeft een repository (tijdelijke opslagplaats of kladblok). Je kunt erin brainstormen, je gedachten, ideeën, en losse notities (voor later) dumpen.

 • Met handige filtermogelijkheden heb je alleen de tekst waar je mee bezig bent in beeld. Bij een groot document kun je een filter zetten op een hoofdstuk, een paragraaf, een alinea, of een blok geselecteerde tekst. De rest van de tekst "is even niet zichtbaar". Zo hou je je aandacht bij het onderwerp, en hoef je niet ellenlang te scrollen of te zoeken.

 • WriteMonkey slaat alleen platte txt-bestanden op. Doordat er geen speciale opmaak is, zijn de bestanden uitwisselbaar met andere teksteditors.

 • De kracht van het programma wordt zichtbaar in de export functies. Met één druk op de knop kun je de tekst exporteren als HTML-code (inclusief CSS-templates), of als RTF-code (Rich Text Format). Direct bruikbaar in webpagina's, worddocumenten, of mailberichten.

 • Je kunt gebruik maken van de MarkDown-syntax. Dit is een tekstopmaak-notatie, waarbij de aandacht op het schrijven gericht blijft. Bijvoorbeeld:

  • *Tekst* wordt vet bij publicatie.
  • _Tekst_ wordt schuin gedrukt bij publicatie.
  • __Tekst__ wordt onderstreept bij publicatie.

  • Regels beginnend met -, +, of * worden opsommingstekens.
  • Regels beginnend met een cijfer worden genummerde lijsten.
  • Regels beginnend met > worden quotes.

  • # Tekst wordt kopregel 1e niveau.
  • ## Tekst wordt subkopregel 2e niveau.
  • etc.

 • Tijdens het schrijven is de informatiebalk niet zichtbaar. Deze verschijnt pas als je stopt met typen. Je kunt zelf bepalen wat je te zien krijgt:

  1. Indicator hoofdtekst / repository
  2. Bestandsnaam.
  3. Aantal woorden in het document. Voor artikelen die een maximum aantal woorden mogen hebben.
  4. Aantal geschreven woorden per dag. Als je een minimum aantal woorden per dag wilt schrijven.
  5. Tijd.
  6. Timer/stopwatch. Als je een minimaal aantal minuten/uren per dag wilt schrijven.Video: Retro typing from mirl on Vimeo.


 • Voor de ultieme schrijfervaring kun je type-machine geluiden aanzetten (zie bovenstaande video). Gek genoeg leidt het ritmische geluid niet af, maar brengt het je gedachten in een flow.
 • Voor extreme type-machine liefhebbers is er de type-machine-mode. De cursor blijft dan in het midden van het scherm staan, en de tekst (het papier) schuift tijdens het schrijven van rechts naar links. :-)
 • WriteMonkey komt in een ZIP-bestand, hoeft niet geinstalleerd te worden, en maakt geen gebruik van het Windows register. Na het uitpakken werkt het direct, ook vanaf een USB-stick. Zo kun je het overal mee naar toe nemen.
 • De Nederlandse spellingscontrole controleert niet tijdens het schrijven (dat leidt alleen maar af), maar achteraf met 1 druk op de knop.

Vraag: Welke teksteditor gebruik jij het liefst? En waarom?

3 opmerkingen:

 1. eh... en groen multomapje met lijntjespapier ;o) Voeg daar wat stilte toe in huis of waar dan ook en ik kan schrijven.... liefst wel met mooi uitzicht. Maar dat heb je hier genoeg. Hoewel dat plekje op Iona ook niet te versmaden is....heb ik ook gezeten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. EEN groen multomapje bedoel ik. En wat geduld zodat je je schrijfsels op schrijffouten kan controleren voor je op 'plaatsen' drukt. ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gaaf dat je daar ook hebt gezeten!


  Schrijven op papier heeft inderdaad veel voordelen om tekst uit je hoofd te krijgen. Papier leidt minder af dan een pc. Het grote nadeel is dat je alles moet overtypen. Ik doe dit jaar een experiment om zoveel mogelijk papierloos te gaan. Als digitale nomade gaat typen me makkelijker af dan schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen