Wie Niet Slim Is Moet Sterk Zijn


Staffa, Pilaareiland (Schotland)

Aan de Schotse westkust ligt een klein eiland dat volgens natuurwetten niet kan bestaan. Het is volledig opgebouwd uit 5-zijdige basalt pilaren. Een bouwkundig meesterwerk met grotten en plateau's. Geen mensenhand kwam eraan te pas. Als je er rondloopt blijf je je verwonderen: Hoe is dit ontstaan?

Dit is het verhaal van Staffa...

Fingal en Benandonner

Lang geleden, voordat er mensen in Ierland woonden, leefde er een reus. Zijn naam was Fingal. Er was toen nog niet zoveel te doen als nu, dus Fingal verveelde zich best vaak. Dagen lang liep hij heen en weer op het strand, en tuurde urenlang naar de horizon of daar iets te zien was.

Fingal had een vrouw. Zij heette Oonagh, en ze kon ontzettend lekkere spareribs braden.

Op een dag spoelde er een fles aan. Er zat een briefje in. Omdat reuzen grote vingers hebben, kon Fingal het briefje er bijna niet uit krijgen. Het lukte hem met zijn pink.

De brief kwam uit Schotland. Daar woonde de reus Benandonner. Ze hadden elkaar nog nooit gezien, maar volgens de verhalen was Benandonner veel groter dan Fingal. Op het briefje stonden allemaal beledigingen, en Benandonner daagde hem uit voor een gevecht. Dat liet Fingal natuurlijk niet op zich zitten!

Eén probleem. Er bestonden in die tijd nog geen boten. En de zee tussen Ierland en Schotland was best groot. Fingal vond een oplossing. Er lagen veel basalt pilaren aan de Ierse kust. Genoeg om een brug mee te bouwen naar Schotland.

Toen de brug bijna af was bedacht Fingal dat hij een gevecht met de veel grotere Benandonner helemaal niet kon winnen. Snel liep hij terug naar huis om dit met zijn vrouw Oonagh te bespreken. Toen hij net weer thuis was, hoorde hij een grote brul van de overkant. Benandonner had de brug ontdekt en kwam eraan.

Oonagh was vindingrijk. Ze trok Fingal babykleren aan en legde hem in een ledikant.

Benandonner, die inderdaad veel groter was dan Fingal, stormde binnen en vroeg Oonagh waar haar man was. Ze vertelde hem dat Fingal hout aan het hakken was, dus moest hij maar even wachten tot Fingal weer thuis kwam.

Benandonner zag de "baby" en schrok. Als de baby al zo groot was, hoe groot moest de vader dan wel niet zijn?!

Oonagh gaf Benandonner een sparerib, en vertelde hem dat dit het lievelingsgerecht was van Fingal. Ze had stiekem een stuk rots geverfd, zodat het precies op een sparerib leek. Benandonner zette zijn tanden erin, maar kreeg hem natuurlijk niet weg.

"Baby Fingal" kreeg ook een sparerib (een echte) en at hem smakelijk en met gemak op. Benandonner werd nog banger. Als de baby die sparerib al zo makkelijk opeet, hoe sterk moet Fingal dan wel niet zijn?!

Benandonner vluchtte terug naar Schotland. De brug vernielde hij achter zich, zodat Fingal hem niet achterna kon komen.

Zo was Fingal Benandonner te slim af. Als je ooit op bezoek bent aan de Schotse westkust, neem dan de boot naar het eiland Staffa. Dit is het enige stuk dat overgebleven is van Fingal's brug.

Daar, in Fingal's Cave, vang je misschien een glimp op van de reus. Hij houdt de Schotse kust nog steeds in de gaten. Want stel dat Benandonner erachter komt dat de baby en de sparerib doorgestoken kaart zijn...

Geïnspireerd op een oude Ierse legende

Fingal's Cave

Fingal's Cave (Staffa)

Fingal's Cave is de grootste grot op Staffa. Het is een natuurlijke kathedraal. De akoestiek is overweldigend. Als je erin staat speelt de oceaan een indrukwekkende symfonie. Componisten, schrijvers, en schilders lieten zich erdoor inspireren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten