Waarom Iona wel/geen bezoek waard is

Iona (Schotland), +/- 5 km lang en 2 km breed.

Oordeel zelf. Het hangt er vanaf wat je zoekt.

1. Er is geen brug. Het eiland is niet verbonden met het vaste land. De pont is de enige manier van publiek transport. Alleen overdag, elk half uur tijdens "kantoortijden".

2. Je auto mag niet mee. Op Iona zijn alleen eenbaanswegen. Sommigen verhard, anderen niet. Er zijn geen parkeerplaatsen en -garages. Je kunt fietsen huren en er is zelfs een (1!) taxi. Er zijn geen verkeersborden en geen verkeersregels. Het verkeer rijdt stapvoets en als weggebruiker kijk je ter plekke hoe je elkaar kunt passeren. Lopend beleef je het meeste van The Iona Experience.

3. Geen winkelstraten, geen uitgaansgelegenheden, en geen vermaak. Op Iona kom je niet om te shoppen, of om nachten door te gaan. Er is een (1) pub waar je alle soorten mensen kunt ontmoeten. Je hoort er de leukste verhalen. Wil je vermaakt worden, dan zul je je eigen bijdrage moeten leveren.

4. Weinig onnatuurlijke geluiden. Alleen watergeklots van de oceaan. De zachte bries draagt geluiden mee van zeevogels en vee. Met de afwezigheid van snelwegen, industrie, en steden merk je pas hoeveel achtergrondruis ze thuis veroorzaken. Af en toe hoor je een generator of een traktor.

5. Vee loopt vrij rond. Alleen bij de huizen is een afrastering. Zo kun je aan het strand zitten, en ineens staat er een snuivende koe naast je. De stier is nooit ver uit de buurt. Op een heuvel staat een blatend schaap op de uitkijk. De dieren zijn mensen gewend, maar houden afstand. Kijk uit waar je loopt, want uitwerpselen kunnen overal liggen.

Bij een smalle doorgang stonden we ineens oog in oog met een koe en haar bull. Met een donkere loei ging hij voor haar staan en wachtte snuivend af wat wij zouden doen. Dat bezorgd wat hartkloppingen. Het zijn geen gevaarlijke dieren, maar ze hebben gewoon meer gewicht in de strijd :)

We zijn maar even terug gelopen en 20 meter opzij gestapt, met onze ruggen naar hen toe. In dierentaal toon je dan dat je geen confrontatie zoekt. Het paar stapte rustig door en de weg was weer vrij.

Iona (Schotland), Columba's Bay

6. Columba's Bay op de zuidpunt is sprookjesachtig. De baai is omgeven door rotsen, en het strand bestaat uit een dikke laag kiezelstenen in alle kleuren van de regenboog. Het strand gaat over in een glooiend landschap van gras en heide. We zagen hier twee zeeotters. De wandeling er naar toe gaat over gras, zand, rotsige, en drassige paadjes. De omgeving is prachtig (zie hier een fotosessie van de wandeling naar Columba's Bay).

7. Aan de westkust ligt een mooi strand. Veel gras (en een golfbaan), gekleurde stenen, zand, en zeewier. Een perfecte plek voor een picknick en het bekijken van een zonsondergang. Het is bezonder om te bedenken dat je hier uitkijkt over de Atlantische Oceaan.

8. De noordkust is zeer gevarieerd. Het uitzicht is een waar breedbeeld panorama op de Atlantische Oceaan. Aan de horizon zie je dat de aardbol rond is. De eilandjes en stenen dichtbij en veraf zijn inspirerend. Als liefhebber van de adventure games Myst en Uru heb ik de afgelopen dagen vaak gedacht in een spel te zijn beland.

9. Op Iona is geen politiebureau. Maar ja, er is ook geen criminaliteit. De enige officiele instantie is de Post Office.

10. Op Iona zijn geen bedelaars (alhoewel het de perfecte plek zou zijn). Je vindt hier veel medeleven en menselijkheid. Mensen komen van ver om rust te vinden. Ze dragen hun steentje bij in het dagelijks leven van de community. Dienstbaar aan elkaar. Als je zou willen kun je hier gratis maaltijden, een slaapplek, en wasgelegenheid krijgen.

Maar je kunt als bedelaar je rol gewoonweg niet volhouden. Iona telt officieel +/- 100 inwoners. Je kunt niet anoniem opgaan in de massa. Binnen de kortste keren zou je een plek hebben in de lokale samenleving. Je zou meewerken tegen kost en inwoning. En je problemen zouden een stuk minder belangrijk zijn. De vraag is of je dat wel wilt...

11. Op Iona staan geen electriciteitspalen die het landschap "sieren" (lees: verzieken). Alleen telefoonpalen langs de weg.

12. Draadloos internet vind je bij alle restaurants, hotels, en publieke gelegenheden. Alleen overdag tussen 9 en 21 uur. De verbindingen zijn beveiligd met een WPA-sleutel, maar als je ernaar vraagt krijg je ze meteen. Het is immers goed voor de omzet als je even blijft hangen.

13. Een aantal restaurants heeft een eigen groentetuin. De gewassen worden biologisch gekweekt.

14. Je kunt overal met bankpassen en creditcards betalen. Er is geen bank of geldautomaat. Je kunt cash krijgen door te pinnen bij de kassa.

15. Het hotel biedt wasgelegenheid (£5 per draai). De wasdroger is een optie, maar de waslijn buiten en de zeebries zorgen ervoor dat de was snel droogt.

Kortom, het leven op Iona is rustig, van alles voorzien, en gaat gewoon zijn eigen gang.

Stel je voor...

...dat hier een brug en een geasfalteerde snelweg zou lopen. Je rijdt vanaf het vaste land even naar Iona. Je parkeert in de van uitlaatgassen verziekte parkeergarage naast de abdij. Doordat je alles van het eiland nog moet zien, trek je hier 5 minuten voor uit. Uiteindelijk worden het 10 minuten, want na je bezoek moet je eerst je kaartje nog betalen bij de automaat. En daar staat een wachtrij.

Je rijdt naar het zuiden. Met plankgas bereik je binnen 2 minuten het zuidelijkste puntje van het eiland. Je zet je auto langs de kant bij Columba's Bay. Op de vangrail staat een bordje "Fotomoment". Vanaf hier heb je een mooi overzicht.

Na 2 minuten te hebben rondgekeken rijd je terug. Aan de westkust is ook een strand. Ja, maar het strand van zojuist was mooier. Je kunt dus net zo goed doorrijden.

Even verder staat een McDrive. Je rijdt er doorheen en bestelt een Happy Meal. De hamburger is gemaakt van koeien die hier vroeger vrij rondliepen (raar idee, loslopende koeien...). De verrassing bij de Happy Meal is een gepolijste Iona Marble. Volgens de bijsluiter is de steen afkomstig van Columba's Bay. Leuk.

Bij de ruïnes van het oude nonnenklooster (The Nunnery) doe je je raampje open. De plek ligt er stil en verlaten bij. Je maakt een foto vanuit de auto. Klaar.

Je zou nog even door kunnen rijden naar het noorden, maar dan mis je thuis je favoriete soapserie. Je slaat dus af en neemt de brug terug naar het vaste land.

Uiteindelijk heb je het eiland gezien, maar je hebt er niets van meegemaakt. Je hebt de belangrijkste dingen gemist die Iona tot een onvergetelijke ervaring maken. En morgen... denk je er niet meer aan terug.

Vraag: Wat zoek jij tijdens je vakantie?

6 opmerkingen:

 1. prachtig verhaal andré! voor mij zijn tijdens de vakantie alle punten die je beschreven hebt +punten!!!!!!!
  geniet van alles en dank je wel voor het delen:)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig geschreven en helemaal waar! Nog een fijne vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aukje gaf laatst aan in een bericht : ga eens bij Andre kijken. Nou daar mag ik wel even voor uit trekken, ik ben geboeid door je verhalen.
  Wat ik zoek tijdens een vakantie is stilte en een zee

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel voor je compliment, Karin. Dat motiveert om door te gaan. Als je stilte en zee zoekt, dan zou je op Iona goed zitten.

  En op deze blog mag je je eigen tijd nemen. Hier vindt je geen haast. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zomaar toevallig je blog tegengekomen. Wat een heerlijk verhaal over Iona!  Afgelopen zomer 4 dagen doorgebracht op Papa Westray (Orkney) en ongeveer dezelfde ervaringen gehad.  Na twee dagen werden we door de bewoners al als oude bekenden begroet! Echt een plek om weer helemaal tot rust te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het lijkt erop dat Schotten de ideale gastheren/vrouwen zijn voor hun bezoekers :-) Door mijn ervaringen en de verhalen van anderen begin ik het steeds meer te geloven.


  Noord-Schotland lijkt me geweldig om ooit ook nog eens te bezoeken. Maya, dank je wel voor je reactie en de tip!

  BeantwoordenVerwijderen