Zelf Verbouwen of Laten Doen?

Riddarhyttan, Zweden

Stel, je woont in je droomhuis. Alleen de keuken, badkamer, of aanbouw, etc. moeten nog aangepast worden. Is het dan goedkoper om zoveel mogelijk zelf te doen?

Je hoort vaak zeggen van wel. Als je het leuk vind om te verbouwen, ga je gang. Als je het puur doet om geld te besparen, overdenk dan eens het volgende:

  1. Hoeveel geld kun jij verdienen in de tijd die je in een verbouwing steekt, met ander werk waar je goed in bent?

  2. Hoeveel ervaring kun jij in die tijd opdoen met werk waar je hart ligt?

Jouw tijd en energie hebben een uurtarief. Als je ze gebruikt voor werk waar je hart ligt, dan gaat je uurtarief omhoog. Jij wordt meer waard. Als je ze gebruikt voor werk dat je met tegenzin doet, dan wordt je minder waard.

Als je een aannemer inhuurt voor een verbouwing, en jouw uurtarief is hoger dan die van hem, dan kan hij meteen aan de slag. ;-) Jij gaat aan de slag met jouw werk en je verdient meer dan hem. Nadat je hem hebt betaald hou je geld over.

Als jouw uurtarief gelijk of lager is dan die van de aannemer, dan is het slim om eerst te sparen. Blijf gefocust op je droomhuis, en neem je uitgaven onder de loupe. Het hangt niet af van je inkomen of je geld kunt sparen. Het hangt af van je uitgaven!

Vandaag heb je misschien geen geld, maar je kunt elke maand een (klein) bedrag opzij zetten. Verspreid over enkele jaren groeien kleine bedragen aan tot een vermogen.

Sparen moet een gewoonte worden. Om ermee te beginnen moet je een besluit nemen, en de eerste stap zetten. Na 30 dagen zit de gewoonte in je systeem en gaat het vanzelf.

Welk prijskaartje hangt er aan je tegenslagen en frustraties?

Huis-tuin-en-keuken kluswerk lukt me prima, maar verwacht van mij geen professionele resultaten. Mijn talenten liggen ergens anders. Als er iets mis gaat, of er moet iets overnieuw, dan heb ik minder mogelijkheden dan een professional. Dat is frusterend. Het kost me meer tijd en energie, en misschien zelfs meer geld.

Uiteindelijk brengt het schade toe aan je droom. Je motivatie en inspiratie daalt om te verbouwen. Je gaat je ambitie verlagen naar een tweede keus. En dan moet je genoegen nemen met een minder resultaat. Heb je dat ervoor over?

Vraag: Welk voor-/tegenargument heb jij om wel/niet zelf te verbouwen?


Wat lezers zeiden via Twitter

  • Afhankelijk van veel factoren als geld geen rol speelt; laten doen! ik heb andere talenten en kan deze beter besteden in de wijk (Debby Koning, Moeder en Kindcentrum Bij-1)

  • Aangezien ik 2 linkerhanden heb, ga ik dus voor de optie laten doen! (Arjan)

Tips


Video: De 4-urige werkweek - Timothy Ferriss

Geen opmerkingen:

Een reactie posten