Verbouw je Keuken en Test Je Relatie. 5 Tips (+2)

Keuken Kasteel Doorwerth. Eén van onze inspiratiebronnen

Heb jij wel eens samen met je partner een verbouwing meegemaakt? Dat je er halverwege hé-le-maal *klaar* mee bent? Dat je niet meer weet waarom je eraan begon? Dat je gillend gek werd? Om niet te zwijgen over je privé. Die heb je niet als er continue bouwvakkers om en door je huis lopen...

Wij hebben onze keuken verbouwd. Een aanbouw die tot aan de fundering toe is herbouwd. Het duurde vier maanden. Dan ontdek je dat je keuken de belangrijkste plek in huis is. Wat doe je als je niet kunt koken, afwassen, kleding wassen en drogen? Waar zijn je borden, bestek, bekers, en pannen? Waar laat je het afvalwater als er geen afvoer is?

De garage deed dienst als noodkeuken. In maart, op werkdagen om 5:00 uur s'morgens, bij 2 graden boven nul… is dat best koud! Het campinggasstel en de campingspullen kwamen goed van pas. In de garage hebben we geen stromend water en afvoer. Wel een lange tuinslang, emmers, en het riool bij de straat...

Op zo'n moment leer je hoe goed je met elkaar kunt opschieten. En hoe goed je improvisatie vermogen is. We zijn nog steeds bij elkaar en we zijn er blij mee :)

In dezelfde periode haalde mijn vrouw Aukje haar diploma Fytotherapie. Een prestatie van formaat. Zeker in zo'n drukke periode thuis.

Hoe loods je je (relatie) door een verbouwing heen?

1. Is het eindresultaat inspirerend?

Het eindresultaat moet vooraf enorm inspirerend zijn. Hoe ziet je droomkeuken eruit? Is het een plek van ontspanning en gezelligheid? Je maakt er geweldige maaltijden klaar. Samen met je gezin en vrienden breng je er veel tijd door. Het goede leven thuis, ongeacht de weersomstandigheden of het seizoen.

Tijdens de verbouwing zie je het regelmatig niet meer zitten. Door het puin en de ontregelde huishouding daalt je motivatie. Als dan het eindresultaat niet inspireert, ben je reddeloos verloren...

Communiceren en op één lijn zitten

Tijdens de verbouwing moet je goed blijven communiceren over het eindresultaat met iedereen die mee bouwt. Een metselaar kan goed metselen. Een timmerman kan goed timmeren. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze het eindresultaat voor zich zien. Jij wel, en daarom moet je er bovenop blijven zitten.

Hier zal blijken hoever je op één lijn zit met je partner. Als je allebei een verschillende smaak hebt, dan krijg je problemen. Of als de één het eindresultaat duidelijker voor zich ziet dan de ander (Aukje heeft meer inbeeldingsvermogen dan mij). Vertrouw je elkaar dan genoeg om te geloven dat het goed komt?

Ons houtfornuis. Hier nog zonder muurverf.

2. Kies de juiste aannemer

Tenzij je alles zelf gaat doen… (daarover meer in een volgende blogpost). Aannemers verschillen in prijs. Afhankelijk van de opdracht kan het tienduizenden euro's schelen. Ze verschillen ook in service en kwaliteit. De goedkoopste aannemer is niet meteen de beste.

Praat vooraf met minimaal drie aannemers en vraag een offerte. Vertel ze dat je met andere aannemers praat. Je hoeft geen namen te noemen. Het gaat erom dat ze de hete adem van de concurrentie in hun nek voelen. Dat motiveert ze om met scherpere aanbiedingen te komen. Je portemonnee zal er blij mee zijn.

Wat je zaait zal je oogsten
De aannemer die zwart werkt lijkt goedkoper. Alleen achteraf, als het niet naar je zin is, heb je geen aanspraak. Welk prijskaartje hang jij aan je frustraties en woede? Je eigen tijd, energie, en goede humeur hebben ook een uurtarief. Hoeveel mag dat kosten?

Lees recensies over de aannemer op internet. Is hij betrouwbaar? Komt hij zijn afspraken na? Levert hij kwaliteit?

3. Is je financiering op orde?

Niets is zo stressvol als onzekerheid over je financiën. Zeker als de bouwvakkers al rond je huis lopen. Het kost je je nachtrust. Zorg dat je genoeg hebt gespaard. Of zorg dat je de bankgarantie zwart-op-wit hebt.

Lenen kost geld

De rente die je voor de lening moet betalen verschilt per financiële instelling en per leningsconstructie. Ook hier is het slim om met meerdere "onafhankelijke" (hypotheek)adviseurs te praten. Je staat sterker in je schoenen met vergelijkingsmateriaal en keuzemogelijkheden.

4. Welke offers heb je er voor over?

Een verbouwing gaat ten koste van dingen waar je normaal tijd en energie in steekt. Je huishouden, relaties, sociale contacten, werk, studie, hobby's, vrijwilligerswerk, etc.

Soms kun je het vooraf niet bedenken. Wij hadden minder tijd om vrienden en familie te bezoeken. Gelukkig krijg je via internet veel van elkaars bezigheden mee, maar het is geen 100% vervanging van persoonlijk contact. Maar zonder focus komt er niets van de verbouwing terecht.

5. Zorg dat je een overzichtelijk systeem hebt

Zonder overzicht verdwaal je… Op den duur heb je afspraken met de aannemer, de financieel adviseur, de taxateur, timmerman, loodgieter, metselaar, elektricien, stukadoor, keukeninrichter, je partner!, je gezin. En allemaal tegelijkertijd!

Er moeten veel beslissingen worden genomen. Van strategische financiële plannen, tot waar het lichtknopje komt van het lampje boven het fornuis.

Sinds enkele jaren pas ik de Getting Things Done-methode toe van David Allen. GTD heeft me de afgelopen jaren door veel momenten van paniek en spanning geloodst. Tijdens het gewone dagelijkse leven brengt het werkelijk rust aan je hoofd. Ik wil niet meer zonder.

Bonustips van lezers

 • Als je zelf verbouwt, en je kunt niet goed samenwerken met je partner, overdenk dan de volgende mogelijkheid: Draai de rollen regelmatig om. De één verbouwt, en de ander verzorgt. Bij de volgende klus draai je de rollen om (dank je wel Nicolette Marié)

 • Verdeel de taken aan de hand van waar ieder goed in is. Loop elkaar vervolgens niet in de weg en bemoei je niet met de ander.


Vraag: Bovenstaand verhaal is vast onvolledig. Heb je aanvullende tips?

7 opmerkingen:

 1. Ha, het resultaat mag er wezen. Ja, een verbouwing kan erin hakken. Wij hebben na twaalf jaar zowat álles onder handen genomen (inderdaad, volgens de beproefde methode om-en-om), binnenkort staat het huis te koop en dan... ja, dan volgt waarschijnlijk een periode van nog eens tien jaar verbouwen. Dat heb je zo, met armlastige kunstenaars ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een fantastische keuken..ik zou bijna vergeten welke offers het heeft gekost

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, het resultaat mag er zeker wezen :) De aannemer is weer vertrokken. Wij zijn nog wel een paar weken bezig met verven en zagen. Goede oefeningen om je relatie te testen ;)

  By the way, de foto bovenaan deze blogpost is de keuken van Kasteel Doorwerth. Eén van onze inspiratiebronnen. Kasteelkeukens doen het altijd goed. We doen een rondleiding het liefst zonder gids, zodat je de tijd kunt nemen om je in het leven van vroeger te wanen. En voor je het weet bouw je elementen in je eigen keuken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, het resultaat mag er zeker wezen :) De aannemer is weer vertrokken. Wij zijn nog wel een paar weken bezig met verven en zagen. Goede oefeningen om je relatie te testen ;)

  Lees ik het goed dat jullie ook niet elk jaar een nieuwe inrichting en kleur in je huis willen? Want waarom zou je plafonds elk jaar witten als roetplekken van kaarsen sfeer geven? :)

  Ja, verkopen is een goede reden om het huis zo mooi mogelijk te maken. Hebben jullie al een idee hoe jullie nieuwe droomhuis eruit gaat zien?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Greetje Penning23 juli 2011 om 13:49

  Wauw, dat houtfornuis! Dat gaan wij ooit ook doen. Zit daar rechts de oven, of hoe werkt dat?

  Ha ha, ja, roetplekken.... onze muren en plafonds zijn een en al roet door de houtkachel die we vaak open hebben staan en de kaarsen.... 't interesseert ons voor geen meter, ik zou me kapot schrikken als ze ineens wit waren... brrrr, veel te clean!

  Ook wij hadden een verbouwing van 4-5 maanden. Zucht. Met 4 kinderen. De keuken. De badkamer.  En de rest. Ach, we hebben er een hoop van geleerd en eigenlijk ging het supergoed. Alleen inderdaad je privacy, dát vond ik echt vervelend. Maar voor de rest, viel het reuze mee. Tip: neem het niet te serieus allemaal en bedenk een mantra:  ook dit gaat over, ook dit gaat over (ofzo) ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De rechter deur op het fornuis is inderdaad de oven. Aangezien er geen knoppen zijn om de temperatuur constant te houden, moet je dat zelf doen door op het juiste moment de juiste hoeveelheid hout op het vuur te gooien. Een erg leuk en interessant proces. Het zal nog wel even duren voor we dat goed onder de knie hebben.

  Het fornuis is handgemaakt en we hebben het uit Zweden geïmporteerd. De importeur zit in Groningen (http://www.houtovensuitzweden.nl/).

  Ik herinner me inderdaad dat jullie een verbouwing hadden. Ik kan me voorstellen dat, als het resultaat mooi geworden is, je achteraf heel blij bent dat je het hebt gedaan. Het is maar goed dat een mens niet alles van te voren weet. Dan begin je nergens meer aan...

  BeantwoordenVerwijderen