De Bomen door het Bosch

Van boom naar brandhout: Hoe los je grote problemen op?

Een bos is meer dan een boel bomen. Een bos leeft. Je kunt regelmatig op dezelfde plekken komen, en elke keer is er iets veranderd. Vorige week was er nog een open plek. En nu is er een explosie van groen, bloemen en planten.

Met bomen is dat anders. Ze staan op hun vaste plek. Jaar in jaar uit. En elk jaar worden ze groter. Sommige bomen worden duizenden jaren oud. Ze overleven de mens door vele generaties.

Uiteindelijk gaat een boom ook dood. Hij valt om. In het ergste geval maakt hij schade aan zijn omgeving. Net als grote problemen waar je geen raad mee weet. Ze staan in de weg. En elk moment kunnen ze op je neer vallen. Hoe ga je daar mee om?

De naaldboom op de foto stond in onze achtertuin. Al jaren takelde hij af. Uiteindelijk werd hij in de lente niet meer groen. De gemeente heeft hem omgezaagd. Nu ligt hij dwars door de tuin. Is het verhaal daarmee afgelopen? Nee, het begint pas...

Een omgevallen boom is een metafoor voor een probleem waar je geen raad mee weet. Denk aan een probleem waar je nu voor staat. Eentje waar je zo tegenop kijkt, dat je het liever uitstelt of negeert. Helaas lukt dat negeren maar kort, want het probleem (de omgevallen boom) ligt dwars op je pad. Hij is te zwaar om opzij te tillen. En je kunt er niet omheen, want dan kom je andere problemen tegen (dicht struikgewas met bramen, doornen, spinnenwebben, etc). Sommige problemen overleven generaties lang. Hoe ga je daar mee om?

1. Zaag het probleem in draagbare stukken

Het probleem is te groot om in één keer op te lossen. Veel mensen laten zich daardoor afschrikken en raken verlamd. Ze zoeken de eerstvolgende beschikbare afleiding. TV, internet, of iets makkelijkers wat ook moet gebeuren. Liever vluchten dan vechten. Maar met vluchten weet je één ding zeker: Je verliest.

Als het probleem te groot en te zwaar is: Zaag het in stukken die je kunt tillen en verplaatsen. De eerste stap is altijd het moeilijkst. Maak die eerste stap daarom zo klein mogelijk (vul de kettingzaag met olie). En neem de stap! Na de eerste stap volgen de andere stappen vanzelf.

Mijn kantoor in de achtertuin

2. Hak de draagbare stukken tot brandhout

Na het zagen is het grote probleem gereduceerd tot kleine probleempjes. Het probleem ligt niet meer op je pad. De probleempjes staan alleen nog maar in de weg. Tijd om je bijl te pakken. Draag elk probleempje afzonderlijk naar het hakblok en kloof het aan stukken. Formaat kachelhout.

Deze haardblokken kun je per handen vol oppakken en opstapelen tot een houtwand. Ze liggen niet in de weg en het ziet er mooi uit. Prachtig om naar te kijken na het harde werk.

3. Het hoeft niet in één keer af

Zodra je door hebt hoe je een ondraagbaar groot probleem kunt omvormen tot kleinere draagbare probleempjes, verdwijnt de behoefte om het probleem in één keer op te lossen. Je hebt het in de hand en je kunt de tijd nemen.

De omgezaagde boom had ongeveer een lengte van een huis met vijf verdiepingen. Ik heb stukken van 30cm gezaagd. De eerste middag kwam ik tot 5 meter. De rest kan later. Het geeft enorm veel voldoening om een probleem in hanteerbare stukken te verdelen.

Uiteindelijk is het probleem overwonnen. Het was leerzaam om het op te lossen. Je heb je vaardigheden aangescherpt. De omstandigheden veranderd in je voordeel. Denk aan de goede momenten die zullen komen bij de vuurplaats, de open haard, de houtkachel, of het houtfornuis. De haardblokken branden mooi en verwarmen de ruimte. De pannen met geurige maaltijden dampen. In goed gezelschap zullen de avonden te kort zijn. En de goede herinneringen heel lang.

Vraag: Welk probleem heb jij opgelost door het in stukjes te zagen?
Welk probleem negeer jij omdat het zo groot lijkt?


De houtwal in onze achtertuin. Klaar voor een lange winter.

5 opmerkingen:

 1. Prachtige uitleg!


  En ook al lag de boom er al sinds Kerst vorig jaar, hij geeft nog steeds een heerlijke geur na het verzagen. 

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Greetje Penning3 juli 2011 om 19:44

  Ervaring heeft me geleerd dat je problemen aan moet pakken, anders gaan ze rotten en ga je er steeds meer tegenop zien ze aan te pakken. En jijzelf wordt er alles behalve vrolijk door. Geen dus, of  je moet die enorme stapel halve bomen in ónze achtertuin bedoelen, die ook nog voor de winter weggehakt moet worden ;o))

  Hoe is't met jullie keuken?! 

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Greetje, dank je wel voor je reactie. Het maakt je dag inderdaad niet vrolijker als problemen over je regeren ipv dat jij over problemen regeert. En een stapel weg te hakken boomstammen voor de winter is een leuk vooruitzicht :-)  PS. De keuken krijgt deze week steeds meer kleur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey André...wat een mooi stukje...ik probeer idd ook mijn problemen in de ogen te kijken en aan te pakken...maar soms wil ik dan alleen nog maar onder de dekens kruipen...dat doe ik soms ook wel even...maar ja...dan sta ik toch maar weer op en ga ik er op af. En wat ik ook altijd denk is....het wordt altijd weer een nieuwe dag...nieuwe kansen nieuwe oplossingen!!!
  Leuk dat je m'n blog gevonden hebt ( en dat je volger bent geworden) Ik  kom lekker hier bij je lezen en kletsen ;O))
  Groetjes Angela

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je wel voor het compliment :)

  Soms is het goed om te wachten met het aanpakken van een probleem. Je moet jezelf eerst goed voorbereiden. Een ridder moest vroeger jaren trainen voordat hij zijn draak te lijf ging. En uiteindelijk... viel het allemaal best mee! Ik las een blogpost van Seth Godin over dit onderwerp: Ieder Monster heeft een grote Schaduw. Hij schrijft het kernachtig in 3 zinnen. Erg gaaf:

  http://sethgodin.typepad.com/seths_blog/2010/07/every-monster-has-a-big-shadow.html

  Inderdaad leuk dat we elkaar volgen :-)

  BeantwoordenVerwijderen