Hoe blijf je arm - Zorg dat je maar één inkomen hebt

Leeg geroofde kluis van de goudopslag in Fort Knox

In deze serie blogposts leer je hoe je arm blijft. Over hoe je rijk wordt is al genoeg geschreven, maar dat wordt massaal genegeerd. Hou je van satire, dan is deze blogpost voor jou (zie de introductie: Hoe blijf je arm - De zes geheime topgeheimen).

Mijn laatste advies om arm te blijven is simpel. Neem één baan, en hou het daar bij. En je leidinggevende is niet je teamleider of je manager. Nee, hij is je baas. Zorg dat je maar één baas hebt.

Je bent dan volledig afhankelijk van de genade van iemand anders. Van een meester die besluit hoeveel hij je betaalt. Van een slavendrijver die tijdens een financiële crisis de bekende drie woorden tot je spreekt: Je bent ontslagen.

Arme mensen moeten afhankelijk zijn van een baas (zie geheim één: Koester de gedachte "Het is niet eerlijk"). Dan kun je tenminste een ander de schuld geven van het ongeluk dat jou overkomt.

Als je voor eeuwig briljant arm wilt blijven, doe dan de volgende dingen NIET:

 • Zorg niet voor meerdere inkomens in je huishouden. Neem geen bijbanen. Je kunt vast wel een excuus verzinnen: Geen tijd, geen energie, geen andere mogelijkheden, te oud, anatomisch onmogelijk, geen zin, etc. Wees creatief!

 • Lees niet deze blogpost van Steve Pavlina: 10 redenen waarom je nooit een baan moet nemen.

 • Bedenk niet dat mensen (incl. jijzelf) graag betalen voor iets dat waarde toevoegd aan hun leven. Vraag jezelf dus niet af: Wat voor waarde kan ik toevoegen aan iemand anders? Ga niet op zoek naar manieren om die waarde te creëeren. Dat is een recept voor ramp en voorspoed.

 • Speel niet met het idee dat je via internet honderden duizenden mensen kunt bereiken. Potentiële klanten die graag willen betalen voor de waarde die jij aan hen kunt geven.

 • Overweeg niet om eigen baas te worden, zodat je meer geld voor je producten en diensten kunt vragen en krijgen.

 • Biedt je producten en diensten niet aan bij vrienden en mensen die je tegen komt. Er bestaat namelijk een risico dat ze met je in zee gaan.

 • Bovenal, behoudt koste wat kost je slavenbaan. Wees tevreden met je hongerloon en vraag nooit om salarisverhoging. Klaag over je slechte omstandigheden en onderneem niets constructiefs om het op te lossen (zie geheim één: Koester de gedachte "Het is niet eerlijk").Blijf ver van nieuwe projecten

 • Bij nieuwe projecten maak je onherroepelijk fouten. En fouten maken is de grootse nachtmerrie voor armen. Als ze een misstap maken, dan voelen ze zich een complete mislukking.

 • Verban het idee van de rijken: Fouten maken is een onderdeel van het leerproces. Toen je leerde lopen, ben je na het vallen ook niet gestopt met proberen. Dus waarom zou je dat nu wel doen? Je maakt fouten, en de volgende keer doe je het beter. Net zolang tot je het goed doet.

 • Trouwens, je wilt helemaal geen geld verdienen met nieuwe projecten. Laat alles liever bij het oude blijven.

 • Het schokkende nieuws is dat goede resultaten de neiging hebben te groeien. Voor je het weet is de €1 gegroeid naar €10. Naar €100. Naar €1000...! Opeens ben je geen beroepsarme meer. Met die nachtmerrie wil jij niet wakker worden!


Conclusie

Wat ik nu ga zeggen is gevaarlijk. Sla deze alinea desnoods over: Stel je voor dat je exact het tegenovergestelde doet van al mijn adviezen in deze blogpostserie. Wat zal er dan met je leven gebeuren? Je moet er toch niet aan denken... ;-)


Vraag: Wanneer heb jij voor laatst iemand blij gemaakt door waarde aan zijn of haar leven toe te voegen?


Aanverwante artikelen
 1. Blogpost Hoe blijf je arm - De zes geheime topgeheimen
 2. Blogpost Hoe blijf je arm - Koester de gedachte "Het is niet eerlijk".
 3. Blogpost Hoe blijf je arm - Betaal nooit eerst jezelf.
 4. Blogpost Hoe blijf je arm - Vertel jezelf continue "Dat kan ik niet betalen"
 5. Blogpost Hoe blijf je arm - Denk als een bedelaar
 6. Blogpost Hoe blijf je arm - Geloof dat je alleen van geld gelukkig wordt.

Thanks to Carl Harvey (from Personal Development Planet) for his inspiring article on How to be poor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten