De kunst om fouten te mogen makenWe doen alles om te voorkomen dat we fouten maken. Maar wat als we daarmee fout zitten? 'Wrongologist' Kathryn Schulz voert een dwingend pleidooi om onze feilbaarheid niet alleen te kunnen toegeven, maar haar ook te verwelkomen. Haar toespraak zet me aan het denken over De Dag Des Oordeels.

Vandaag (22 mei 2011) zijn er wereldwijd veel mensen een illusie armer. Ze waren ervan overtuigd dat 21 mei 2011, 18:00 uur lokale tijd, de geschiedenis in zou gaan als De Dag Des Oordeels. Voor 22 mei en verder hadden ze geen plannen gemaakt, geen studie gekozen, geen vakantie geboekt, en hun spaargeld uitgegeven.

Natuurrampen zouden de aarde overspoelen. De gelovigen zouden opgenomen worden in het hiernamaals. Jaren hadden ze erop gewacht. En eindelijk was het zover. Maar er gebeurde helemaal niets.

Zo zit een mens in elkaar. Als je ergens van overtuigd bent, dan geloof je erin en ga je er 200% voor. Overtuiging heeft niets te maken met logica. Overtuiging is het gevoel dat je het bij het rechte eind hebt. Daar is niets mis mee, behalve als je je niet realiseert dat je fout zit.

Wat helpt is om de dingen vanuit een groter perspectief te zien (de "helicopterview"). Als je een verhaal hoort, geloof het niet meteen. Als mensen ruzie hebben, trek niet meteen partij. Luister eerst naar de andere kant van het verhaal. Op de begane grond heb je geen overzicht, maar in de helicopter "boven het verhaal" wel.

201221 mei 2011 gaat niet de geschiedenis in als de dag des oordeels. Er zullen gelovigen zijn waarvan de ogen geopend zijn. Er zullen ook gelovigen zijn die hun illusie niet willen verliezen. Hun geloof verliest zijn kracht als het gemeten en verklaard kan worden. En daarom houden ze zich vast aan het magische onverklaarbare. Dat geeft hun leven zin.

Op naar de volgende dag des oordeels: 21 december 2012. Het einde van de Maya kalender. Zet u het alvast even in uw agenda?

Vraag: Is het erg om fouten te maken?

Aanverwante artikelen


4 opmerkingen:

 1. Aukje (www.aukjesatelier.nl)22 mei 2011 om 21:02

   Het TED-filmpje is leuk! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2.  Ja, dat einde der wereld is een geniaal idee. W.s. had de beste man, Camping, geld nodig. Je wilt niet weten hoeveel extra collectegelden er zijn binnengekomen. ;)

  Was ik maar Atheïst, dan had ik zonder schuldgevoel een enorme bak geld hieraan kunnen verdienen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Greetje Penning23 mei 2011 om 13:53

  Ik moet er altijd wel om lachen.... hoewel ...het me op een of andere manier ook mateloos irriteert (dat 'mag' natuurlijk niet, maar 't is wel zo). Laten we ons focussen op leven in het hier en nu, al fouten makend om te leren. Hoe wil je anders groeien? Inderdaad, een helicoptervisie houdend, maar ook heel klein (of eigenlijk heel groots!!) beginnen en zoeken diep in jezelf. Bewustwording van je eigen patronen en overtuigingen, en waar die op gebaseerd zijn. En ze los durven laten als ze uit angst zijn ontstaan of als je ze voor je ontwikkeling niet meer nodig hebt. Je bent hier op aarde om lief te hebben. Om te groeien. Om te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Volgens het NRC heeft Harold Camping 100 miljoen dollar aan deze campagne uitgegeven. Het is interessant dat mensen zich nauwelijks bedrogen voelen. Ze hadden zijn ideëen vrijwillig aanvaard en gaan nu vrolijk door met het zoeken naar antwoorden. We kunnen erop wachten dat dergelijke stunts zich gaan herhalen. De popcorn- en HD-TV industrie zal er wel bij varen :)

  BTW. Je hebt een goede naam voor je online aanwezigheid gekozen, Jaap. Je kunt er alle etiketten van religie aan vast plakken. Net wat er op dat moment het beste uit komt. ;)

  ======

  BeantwoordenVerwijderen