Hoe blijf je arm - Denk als een bedelaar


In deze serie blogposts leer je hoe je arm blijft. Over hoe je rijk wordt is al genoeg geschreven, maar mensen negeren dat massaal. Hou je van satire, dan is deze blogpost voor jou (zie de introductie: Hoe blijf je arm - De zes geheime topgeheimen).

Je bent wat je denkt. Het is belangrijk waar je in gelooft. Want waar jij in gelooft bepaalt hoe jij tegen de wereld aan kijkt. Denk als een bedelaar. De volgende zaken moet je als "objectieve waarheid" gaan zien. Hoe meer je erin gelooft, des te armer zul je zijn:

 • Rijke mensen zijn slecht en kwaadaardig.
 • Er is niet genoeg geld in de wereld voor iedereen.
 • Geld is de wortel van alle kwaad.
 • Je moet hard werken om een klein beetje geld te verdienen.
 • Eigenlijk moet je helemaal geen geld willen hebben.

(Als je niet overtuigd bent, zoek dan het gezelschap van negatief ingestelde armen. Zij zullen je overtuigen).

Let op!
Spreek nooit met positief ingestelde rijken over geld. Het gevaar is dat ze hun grootmoedige ideeën met je delen. Waar je mee omgaat, wordt je mee besmet. En het laatste wat je wilt is je greep verliezen op ultieme armoede, nietwaar?


Grootmoedige ideeën van rijke mensen zijn bijvoorbeeld:

(en sla ze gerust over als je het type bent dat zich snel laat ompraten. Ze zijn toch onzin...)

 • Er zijn goede en er zijn slechte mensen. Rijke mensen zijn niet allemaal hetzelfde (net zoals arme mensen...) Er zijn veel goede rijke mensen.
 • Er is meer dan genoeg geld voor iedereen. Zeker sinds de waarde van geld niet meer gekoppeld is aan de goudprijs. Mensen zullen altijd geld uitgeven aan wat ze waardevol vinden. Als jij waarde toevoegt aan iemands leven, dan zul je geld verdienen.
 • Geld is niet goed, en geld is niet slecht. Geld is gewoon... geld. Het is een simpel middel om het uitwisselen van goederen, diensten, en waarde te faciliteren.
 • Het is makkelijker om geld te verdienen met iets waar je warm voor loopt. Dat voelt namelijk niet als hard werken.
 • Het is goed om geld te hebben en financieel onafhankelijk te zijn. Het stelt je in staat om geweldige dingen te doen en andere mensen te helpen en te ondersteunen.

Zie je hoe gevaarlijk deze ideeën zijn?

Laat je niet verleiden door hun overtuigende kracht. Je krijgt er spijt van. Ze zagen de poten onder je overtuiging vandaan. Voor je het weet klim je uit de goot. Je ergste nachtmerrie! Blijf denken als een bedelaar. Life sucks! Denk altijd in termen van armoede.

Vraag: Waar loop jij warm voor?


Aanverwante artikelen

Thanks to Carl Harvey (from Personal Development Planet) for his inspiring article on How to be poor

3 opmerkingen:

 1. juist, je overtuigingen bepalen hoe je leven er uit ziet. Een universele natuurwet! 't Is natuurlijk veel makkelijker om slachtoffer te blijven, anderen de schuld te geven en te denken dat het 'nooit wat wordt' en dat het leven zwaar is. En omdat je overtuigingen je wereld bepalen, zal dat dan ook zo zijn. Waar je in gelooft, manifesteert zich. Easy as that. Hopeloos voorspelbaar.... Maar o jee, wat als je ineens in geluk gaat geloven, in overvloed en in eigen verantwoordelijkheid voor je leven? Dán wordt het pas echt interessant!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Greetje Dank je wel voor je mooie reactie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geld maakt gelukkig, groetjes vanuit St. Tropez

  BeantwoordenVerwijderen