Hoe blijf je arm - Betaal nooit eerst jezelf


In deze serie blogposts leer je hoe je arm blijft. Over hoe je rijk wordt is al genoeg geschreven, maar mensen negeren dat massaal. Hou je van satire, dan is deze blogpost voor jou (zie de introductie: Hoe blijf je arm - De zes geheime topgeheimen).

Als je aan het eind van de maand je loonstrook krijgt, dan is het verleidelijk om jezelf de volgende verschrikkelijk heidense vraag te stellen:

"Zou ik van dit geld misschien beter iets kunnen sparen?"

Negeer deze kwaadaardige verleiding. Het is de stem van de duivel, verleidend met dromen van weelde, vrijheid, en financiële overvloed. Deze moet uitgeworpen worden - en snel!

Uiteindelijk is geld de wortel van alle kwaad. Ik heb dat ergens gehoord en ben er bijna zeker van dat het waar is.

(Ik heb ook gehoord dat "je een arme niet kunt helpen door er één te zijn". Maar dat werd waarschijnlijk gemurmeld door één of andere afvallige atheïst, en daarom heb ik dit heiligschennende idee direct verworpen)

Om overtuigend arm te zijn moet je elke verantwoordelijkheid voor je financiële situatie volledig verafschuwen (zie Geheim 1: Koester de gedachte "Het is niet eerlijk"). En dus moet je al je geld uitgeven, voordat je de kans krijgt om je positie te overwegen.

Concreet

Om arm te zijn moet je niet eerst jezelf betalen. Beter nog: Betaal jezelf helemaal nooit!

Geef al je geld uit aan je schulden. Los ze af met veel rente bij multi-miljard credit-card maatschappijen (die daarmee slapend rijk worden van jouw koopgedrag). Geef veel uit aan TV's, gadgets, dure consumpties in café's en restaurants, merkkleding, en andere "essentiële" dingen.

Geef wat je over hebt vervolgens uit - en dit is fundamenteel - aan materiële dingen waar je 100% gelukkig van wordt. Er zijn idioten die zeggen dat dat niet kan, maar geloof ze niet!

Boven alles, schaf een paar extra credit-cards aan. Ga, en koop meer shit, sorry, "must-have" artikelen op krediet. Ga verder in de schuld.

Waarschuwing!

Op enig moment kan de heidense stem terugkeren met vragen als "Heb ik deze spullen echt nodig? Wil ik ze eigenlijk wel hebben?". Of "Is het misschien beter om niet verder in de schuld te gaan?".

Dit is opnieuw de stem van de duivel. Verwerp zijn slecht geinformeerde standpunten onmiddellijk!

Immers, schulden houden de Westerse wereldeconomie draaiend. En JIJ wilt niet verantwoordelijk zijn voor een dubbele dip in de recessie, toch?

Onthoud: Als brave burger van Het Westen is het jouw verantwoordelijkheid om de economische groei een kick-start te geven met je onophoudelijke consumptie van spullen die je NIET nodig hebt.LET OP!

Betaal nooit, maar dan ook nooit!, eerst jezelf. Jezelf betalen is als je op payday eerst 10% tot 20% van je salaris apart zet op een spaarrekening VOORDAT je je rekeningen betaald, boodschappen doet, of dingen aanschaft.

Geld op een spaarrekening groeit door de tijd. Je kunt ermee investeren of je krijgt er rente voor. Zonder dat je er wat voor hoeft te doen! Dit is een gevaarlijke benadering als je overtuigend arm wilt zijn.

Je staat er versteld van hoe makkelijk het is om uit de schulden te komen als je eerst geld opzij legt. Je komt erachter dat je als vanzelf minder uitgeeft aan dingen die je toch al niet nodig had. Je mist ze niet eens.

Het ergste is de verleiding om door te gaan met sparen, ook als je uit de schulden bent. Want het voelt erg goed. Het bouwt aan je eigenwaarde en het maakt je zelfverzekerd. Voordat je het weet heb je enkele duizenden euro's opzij gelegd. Oeps!
Jezelf betalen maakt ook dat de 50 uur die je per week weg gooit (aan iemand anders die over jouw rug rijk wordt) erg nuttig zijn, in plaats van als basis om te overleven.

Samengevat: Zet nooit geld op een spaarrekening. Want dat is een snelle en zekere manier om armoede te ontwijken. Doe het niet! ;)


Welke gevaren ken jij die een glansrijke carriere als hongerige loonslaaf in de weg staan?


Aanverwante artikelen

Thanks to Carl Harvey (from Personal Development Planet) for his inspiring article on How to be poor

5 opmerkingen:

 1. Nou, ik heb de "NEE NEE" sticker toch maar weer van de brievenbus gehaald... Stel je voor dat ik op die manier niet meer verleid wordt door de reclame aanbiedingen. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hmm, dit raakt me! Het idee om jezelf eerst te betalen straalt veel positiviteit uit :) Leuk op weg naar anders. Oh wacht, niet als je arm wilt blijven dus... :D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Pauline, gaaf om te horen dat mijn blogpost je raakt. Dat betekent dat je het op de juiste manier gelezen hebt zoals het bedoeld is :) Dank je wel! Ben je op weg naar anders/beter? Lijkt me een leuke weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op weg naar anders? Dat gevoel heb ik zeker. Oh, het gaat langzaam en de weg gaat almaar door, maar als langzaam de manier is, dan is het goed. Je blogpost kwam inderdaad op een prachtig moment binnenvallen. Het wordt steeds leuker :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooier compliment kun je me niet geven. Dank je wel, Pauline!

  “Langzaam” is meestal de manier om bewust te blijven van wat er gebeurt. Te leren zien dat je voortgang maakt. Ik zou zeggen: Geef jezelf een cadeau bij elke kleine stap voorwaarts. :) Dat smaakt naar meer.

  BeantwoordenVerwijderen