De Bomen door het Bosch

De 18e kameel


Sommige verhalen blijven raadselachtig. Ook nadat je ze vele malen hebt gelezen. Daarom blijven ze boeiend. Met dit verhaal is dat niet anders.

De avond valt in de Negev woestijn. Het zuiden van Israël beleefde vandaag een dag waarbij je jezelf niet druk moest maken. Met 40-45 graden Celsius was het een normale temperatuur voor deze tijd van het jaar. En nu, bij het ondergaan van de zon, vertelt de warme avondbries dat het vannacht niet veel gaat afkoelen. Alleen de afwezigheid van de zon maakt het draaglijker.

De duisternis valt snel. De enige verlichting in de omtrek is dat van een houtvuur en enkele walmende olielampen. Het licht verraad de silhouetten van drie mannen rond het vuur en enkele bedoeïenententen in een oase van palmbomen.

Dichterbij gekomen zie je dat ze drukke gebaren maken en door elkaar praten. Regelmatig verhogen ze boos hun stemmen. De waterpijp -een teken van vrede en vriendschap- ligt binnen handbereik, maar word niet gerookt.

Cave view of Negev.
Bron: Andy Feher's photostream
Het zijn drie broers en het gesprek gaat over hun vader's kudde van 17 kamelen. Enkele dagen terug is hij overleden. In zijn testament liet hij zijn drie zonen ieder een deel van de kudde na. De oudste krijgt de helft. De tweede krijgt een derde. En de jongste krijgt een negende deel.

Ze komen er niet uit. Immers, 17 kamelen kun je niet door 2 delen. Niet door 3. En ook niet door 9. Een kameel slachten is geen optie. Om als mens te overleven in de Negev is hij voor een groot deel aangewezen op het schip der woestijn.

Uiteindelijk besluiten ze om raad te vragen bij de wijze oude vrouw die in een grot op kleine afstand van het bedoeïenenkamp leeft. Ze hoort het probleem aan, en diep in gedachten verzonken kijkt ze in de vlammen van haar kampvuur. Uiteindelijk zegt ze "Ik heb geen oplossing voor jullie. Maar ik kan jullie wel helpen. Hier heb je mijn kameel."

Rond het kampvuur verdelen de broers opnieuw de kudde. Ze hebben nu 18 kamelen.

 • De oudste krijgt de helft. 18:2 = 9 kamelen.
 • De tweede krijgt een derde. 18:3 = 6 kamelen.
 • De jongste krijgt een negende. 18:9 = 2 kamelen.

Samen hebben ze nu 9+6+2 = 17 kamelen! Ze hebben dus 1 kameel over (?) en die geven ze weer terug aan de wijze oude vrouw...

Moraal van het verhaal

Als je wordt gevraagd om te bemiddelen bij een ruzie, conflict, of een oorlog, ga dan op zoek naar de 18e kameel. :-)Geinspireerd door het prachtige verhaal van William Ury op TED.com: De route van "Nee" naar "Ja". Over het bij elkaar brengen van partijen in conflicten. Van familie-conflicten tot wellicht het Midden Oosten.

4 opmerkingen:

 1. Ik wil graag een link naar je blog (en dit bericht) plaatsen op mijn blog. Ik hoop dat je dat ok vindt. Als je het maar niks vindt, dan lees ik het wel.

  Ik vindt je blog erg inspirerend en kom hier zeker nog vaak lezen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Happy Bird Dank je wel voor de link en voor je compliment. Dat motiveert om door te schrijven :-)

  BeantwoordenVerwijderen