A Christmas Carol


Marley was dood, om daarmee te beginnen. Hieromtrent bestaat niet de minste twijfel. De akte voor zijn begrafenis was ondertekend door de geestelijke, door de kostervoorzanger, door de begrafenisondernemer en de eerste rouwdrager.

Wist Scrooge dat hij dood was? Natuurlijk wist hij dat. Hoe kon het ook anders? Scrooge en hij waren ik weet niet sinds hoeveel jaren compagnons. Scrooge was zijn enige executeur, zijn enige administrateur, zijn enige cessionaris, zijn enige overblijvende erfgenaam, zijn enige vriend en de enige rouwdrager. En Scrooge was zelfs niet zo terneer geslagen onder de droevige gebeurtenis, dat hij zich niet een voortreffelijk zakenman toonde op de dag der begrafenis en deze vierde met een voordelige transactie.

Scrooge had de naam van de oude Marley nimmer laten wegnemen. Zo stond er nog jaren boven, de deur van de zaak: Scrooge en Marley. De firma stond bekend als Scrooge en Marley. Soms spraken mensen, die de zaak niet kenden, Scrooge met Scrooge aan, soms met Marley, maar hij antwoordde op beide namen. Het was hem volmaakt hetzelfde. O, maar hij was een uitzuiger, Scrooge! Een knijpende, wringende, schrapende, graaiende, hebzuchtige, oude zondaar!


Hard en scherp als vuursteen, waaruit nooit staal een flinke vonk sloeg, heimelijk, eenzelvig, en op zijn eentje als een oester. De koude, die in hem was, verstijfde zijn oude gelaatstrekken, doorbeet vinnig zijn puntige neus, rimpelde zijn wangen, verstramde zijn gang, maakte zijn ogen rood, zijn dunne lippen blauwen sprak bijtend uit zijn snerpende stem. Vorstige rijm lag op zijn hoofd, op zijn wenkbrauwen en om zijn ongeschoren kin. Hij droeg zijn vriestemperatuur overal met zich mee, in de hondsdagen maakte hij zijn kantoor als ijs en hij deed die kou geen graad ontdooien met Kerstmis.

Bron: A Christmas Carol - Charles Dickens

Zo begint A Christmas Carol. Het klassieke verhaal van Charles Dickens over sociaal onrecht en armoede. Twee thema's die in zijn tijd (1843) erg speelden.

Het verhaal begint 1 dag voor kerst. Scrooge geeft met tegenzin zijn personeel 1 dag vrij. Want op 1e kerstdag is er toch niemand om zaken mee te doen. En om kosten te besparen hoeft zijn kantoor dan niet verwarmd te worden. In de nacht voor kerst maakt Scrooge een aantal dingen mee waardoor zijn leven in 1 klap verandert. En zo loopt het verhaal toch nog goed af.

Het verhaal is vele malen verfilmd. Met succes. De verfilming die ik met jullie wil delen is A Muppets Christmas Carol van Jim Henson. Geniaal, vermakelijk, en in de musicalstijl zoals we dat van De Muppetshow gewend zijn. De rol van Scrooge wordt gespeeld door Michael Caine. De film staat in zijn geheel op YouTube:Ik wens jullie geweldige kerstdagen met allen die jullie dierbaar zijn.


3 opmerkingen:

 1. "No Christmas without a Christmas carol" ;)
  De Muppet versie vind ik geniaal!

  Wat een prachtige afbeelding van Scrooge (1e, bovenaan) Had je het gezichtje in het vlammetje al ontdekt?
  X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig!
  Jij ook fijne dagen, veel Licht, warmte en liefde, voor kerst en het nieuwe jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Aukje Ik had het gezichtje in de kaarsvlam niet eens gezien! Dank je wel voor het opmerken. Dat maakt het plaatje nog interessanter.

  @Greetje Dank je wel! Ik wens jou het dubbele toe van wat jij mij toe wenst. En omdat ik dat ook op jouw blog heb gezegd, wordt het bij deze dus x4 :-)

  BeantwoordenVerwijderen