De beste plaats bij het vuur...

On a Storyteller's night - Rodney Matthews

When people told themselves their past with stories,
explained their present with stories,
foretold their future with stories -
the best place by the fire was kept for... The Storyteller!

(introductie van The Storyteller - Jim Henson)

We zijn gek op verhalen. Verhalen die onze aandacht vast houden. Als kind werden ons verhalen voorgelezen of verteld. Moeiteloos lieten we onze gedachten meedrijven naar de wereld der fantasie. In die wereld was alles mogelijk.

Het stormt buiten. Onstuimige herfstdagen jagen mens en dier naar binnen. Het komende seizoen zijn de beschutte plekken het meest gewild. Wie het dichtst bij het vuur zit, die heeft de ereplaats.

Er is geen maximale leeftijd verbonden om op reis te mogen naar Fantasia. Denkbeeldige landen hier ver vandaan. Voor je het weet zijn ze heel dichtbij en zit je er middenin...

In de wereld der fantasie ontspringen gedachten en ideeën. Ze kunnen een voorbode zijn van wat binnenkort realiteit gaat worden. Kennis verandert er in wijsheid. Wijsheid laat zich verpakken in een vorm die iedereen kan volgen en begrijpen.

Het is niet de verteller die het verhaal vertelt.
Het is het verhaal dat een verteller zoekt,
omdat het verteld wil worden.

Op zondag 14 november 2010 neemt Abe de Verteller je mee op reis door de Amersfoortse bossen. Onderweg, aan de voeten van diverse bomen, weeft hij hun biologie, geschiedenis, mythologie, en volksverhalen aan elkaar. Hij doet dat boeiend, vol passie, en met overgave. Alleen zoals hij dat kan. Zie zijn Hyves-pagina voor nadere details: Verhalende bomenwandeling.

Om alvast in de stemming te komen vertelt hij hier een verhaal:

De Ketel van Cerridwen...


4 opmerkingen:

 1. Leuke post!
  Het leuke aan verhalen vind ik dat het wel spannend kan worden, maar nooit zo eng dat je niet meer durft te kijken (wat tv wel veroorzaakt, vooral bij kinderen). In je eigen fantasie worden de beelden je niet opgedrongen of op het netvlies geduwd wat bij tv wel het geval is en wordt je creatieve brein aan het werk gezet... En heey, er komen geen vervelende reclameblokken tussendoor.... Alleen warme chocolademelk of glüwein.... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. jaaa! verhalen! heerlijk, prachtig en natuurlijk bij het vuur. Wat aukje zegt, daar heeft zo zó gelijk in!

  goed weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgens mij hebben wij Abe wel eens gezien op een re-enactment evenement. De kinderen zijn gek op dat soort verhalenvertellers!

  En nog bedankt voor je opmerkingen bij de helm en fibula. Kijk eens op www.anytime.pixis.nl voor meer voorbeelden van mijn partners werk.

  Er is helaas geen goede markt in Nederland voor helmen e.d. op dit moment ("linkse hobby"), maar blijkbaar wel voor custom-made sieraden, kandelaars, kistbeslag e.d. (gesmeed, gegoten, keltisch, Romeins, middeleeuws). Daar houdt hij zich nu dus veel mee bezig.

  Groet
  Nicki van Flowtops

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Aukje Helemaal gelijk. Binnenkort ga ik weer eens kijken bij onze plaatselijke slijterij of de bisschopswijn alweer in de aanbieding is. Ik krijg ineens weer zin om The Storyteller van Jim Henson te gaan kijken. Ze staan op YouTube!

  @Greetje Aukje heeft inderdaad wel heel vaak gelijk ;-)

  @Flowtops Het zou zomaar kunnen dat je Abe op re-enactment evenementen ziet. Daar kom ik hem ook regelmatig tegen :-)

  Nederland is inderdaad te klein voor een ambachtelijk kunstenaar. Dank je wel voor de link naar de site van je man. Ik ga zijn fotoreportage bekijken en zijn blog volgen.

  BeantwoordenVerwijderen