Een schizofreen is nooit alleen

De persoonlijkheid van de schizofrene persoon blijft hetzelfde, maar bepaalde delen van zijn gedrag kunnen zo wijzigen dat het lijkt alsof het een heel ander persoon is. (Bron: InfoNu.nl)
Eigenlijk zijn we allemaal schizofreen. In ons hoofd schreeuwen meerdere stemmen om het hardst om de aandacht.

 • Er zit een Uitvoerder/Werknemer in ons die per direct aan de slag wil.
 • Maar de Teamleider heeft nog niet gekozen wat er als eerste moet gebeuren. Er is veel te veel werk.
 • Het probleem is dat de Manager nog niet heeft besloten wat er precies moet gebeuren.
 • Hij wacht op de Directeur. Die moet zijn visie en richting nog uiteen zetten.

Verwarring en frustratie bij alle partijen. Voor je het weet is de dag voorbij. En je hebt voor je gevoel niets gedaan.

Een individueel mens is als een organisatie. Alle rollen heb je in jezelf. Er is één opmerkelijk verschil: In een mens kan maar één rol tegelijkertijd actief zijn. Dat gaat prima, zolang de anderen zich maar met hun eigen zaken bemoeien…

Als bijv. bij het schilderen van je huis halverwege ineens de verf op is, dan ben je boos en gefrustreerd. Waarom? De Uitvoerder in jezelf wil verder, maar dat kan niet. De Teamleider in jezelf heeft vooraf niet goed gekeken of er genoeg verf was. Nu hebben ze ruzie. Een intern conflict.

Of na een jaar schiet die studie maar niet op. De Uitvoerder in jezelf heeft geen idee waar hij of zij moet beginnen. De Teamleider in jezelf boeit het niet, en verdeelt je aandacht en energie over je andere werk. De Manager in jezelf heeft niet besloten waar je focus voor de komende tijd moet liggen. En de Directeur in jezelf heeft geen visie wat je wilt bereiken met het diploma. Je kunt de hele dag bezig zijn om veel werk te verrichten (druk druk druk), zodat je datgene wat echt belangrijk is niet hoeft te doen.

Pas op voordat je met Getting Things Done begint. Het brengt je een helder overzicht van alles wat er in je leven speelt. Dat kan angstaanjagend en confronterend zijn. Je houdt geen excuses over om onder de belangrijke dingen uit te komen… :-)

Aanverwante artikelen


8 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd met je 1jaar bloggen lief ;) x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, gefeliciteerd! En blijven bloggen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank jullie wel voor de felicitaties! En gewoon blijven lezen he ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. absoluut! meer dan de moeite waard!
  en wat lees ik in de zijkolom: ga je een midweek naar een klooster, of op een andere manier monastiek leven? Ga je erover bloggen? Ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Sokssawat Ja, deze week zal ik een paar dagen te gast zijn bij de Trappisten in De Koningshoeven (Berkel-Enschot). Een ervaring die al heel lang op mijn verlanglijstje staat. Ik verwacht genoeg inspiratie op te doen voor mijn blog :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. als je dat alles dan maar niet 'vergeet' door het ongetwijfeld lekkere trappistenbier dat je er kunt krijgen ;oD of maken ze dat daar niet? O o, absoluut mijn favoriet onder de bieren: Trapist. Hoe donkerder hoe lekkerder!

  Maar goed, daarvoor ga je er natuurlijk niet naar toe (uch). Ben heel benieuwd naar je ervaringen in het klooster. Fantastisch! Veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je hebt een doortastende blik ;-) In de Koningshoeven wordt het merk La Trappe gebrouwen. En daar hebben ze een mooi gevarieerd aanbod van. Ik zal het bij gelegenheid dus zeker niet laten om daar nader kennis van te nemen (kuch)

  Het drinken van een Trappist heeft iets meditatiefs. :) Je drinkt het voor de ervaring. Niet voor de hoeveelheid. Oog in oog met het gouden gerstenat vergeet je even al het andere wat je bezig houdt. En wie kan daar iets op tegen hebben...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ;o)
  precies.
  ik ben het volledig met je eens.

  (Natuurlijk! La Trappe! Dirk zei het gisteravond al.... heerlijk zeg. Bof jij even. Geniet ervan!)

  BeantwoordenVerwijderen