Into the wild – Wat heb je nodig? – Electriciteit en voedsel

The fires of Pilgrim (Sweden, Smäland)
In een vorige blogpost (Into the wild) schreef ik dat we onze vakantie doorgebracht hebben zonder (luxe) voorzieningen van de maatschappij. Zo kom je er achter wat je werkelijk nodig hebt om te leven. En dat is niet veel.

Als je niets hebt, dan gaat al je tijd op aan het zoeken van voedsel, het bereiden ervan, en het onderhouden van je persoonlijke hygiëne. Al het andere doet er niet toe. In deze blogserie behandel ik per post wat je nodig hebt, en welke alternatieven de natuur ons (gratis!) biedt:

Je hebt geen elektriciteit

In Zweden zie je s’nachts letterlijk geen hand voor ogen. Om iets in het donker te zien moet je kaarsen of olielampen hebben. En je hebt natuurlijk het licht van de vuurplaats. Kaarsen en olielampen kun je maken van dierlijk vet (uit de juspan) of van bijenwas. Zie voor meer details de blogpost Middeleeuwse olielampjes, lontjes en het nut van vet - Blog De natuur als inspiratie. Je kunt kaarsen ook kopen of ruilen :-)

Je kunt geen brood kopen zonder geld

Daarom heb je een veld nodig om je eigen graan te verbouwen. Wat je zaait krijg je in 20-voud terug. Meer dan genoeg om je eigen brood te bakken. De rest verkoop je, of ruil je tegen andere middelen.

Je kunt geen groenten kopen zonder geld

Daarom heb je een eigen groentetuin nodig. Alle groenten geven zaad. Zelfs kroppen sla als je ze laat staan! Bij het oogsten verzamel je het zaad voor volgend jaar. Groenten hebben ook de neiging om sterk te vermenigvuldigen. Genoeg dus voor eigen gebruik en voor ruilhandel.

Je hebt geen koelkast

Waar bewaar je snel bedervende artikelen? Een kelder onder de grond heeft altijd een constante temperatuur. Vergelijk het met een grot. In Nederland is een grot constant 12 graden Celsius. In Zweden is dat 2 graden Celsius.

Snel bedervende artikelen met een waterdichte verpakking kunnen ook in een waterwel bewaard worden. Niet de waterwel voor je schone drinkwater! De temperatuur van het water is ook constant.

Je hebt geen vrieskist

Waar bewaar je de wintervoorraad, zoals vlees, dat bevroren moet blijven? In Nederland is de grond tot 90 cm diep vatbaar voor weersinvloeden aan de oppervlakte. Daaronder niet meer. Een goede loodgieter legt waterleidingen dus dieper dan 90 cm! Als je ijs in een kelder bewaard, waarvan het plafond dieper dan 90 cm in de grond ligt, dan blijft het ijs.

In de middeleeuwen waren veel methoden in gebruik om voedsel lang te kunnen bewaren. Vlees werd gerookt en gedroogd. Vis werd gepekeld. Dan is het houdbaar op kamertemperatuur.

Uvdal Stave Church (Norway)

In Noorwegen kwamen we een paar jaar terug een mooie methode tegen. Door de rotsachtige bodem kunnen daar moeilijk kelders gegraven worden. Je ziet er veel gebouwtjes op palen staan. Die zijn niet om in te wonen. Het ontbreken van ramen is een hint :-) De gebouwtjes zitten vol tochtkieren. Een local vertelde ons dat ze vroeger werden gebruikt als opslagplaatsen voor etensvoorraden. Doordat de gure wind om, onder, en door het gebouw vrij spel heeft, blijft alles wat erin zit bevroren. In de zomer natuurlijk niet, maar die duren daar niet zo lang…

8 opmerkingen:

 1. Leuke foto's lief!
  Om zo te leven vergt planning, vooruitzicht en hard werk, waarbij weinig tijd is voor dagdromen ;)
  Heerlijk dat we hier een afweging kunnen maken tussen wat we wel gebruiken van de luxe en welke manieren we van hierboven kiezen om te (over)leven. Ik ben wel benieuwd hoe ver anderen hierin gaan. X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja.. ik stond gisteren duzz onder mijn fijne warme douche [die ik altijd al reuze waardeer, stel je voor.. hij deed het niet..! ]
  en bedacht me, hoeweinig electriciteit heb je eigenlijk nodig?
  er branden wat lampen, koelkast vriezer computer camera opladen naaimachine enzenz
  als het moet moet het
  maar nu geniet ik er toch wel van.
  zo'n ijskelder lijkt me super, btw

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Pien Inderdaad. Voor het opladen van accu's zou je het met een zonnepaneeltje op je dak kunnen doen...

  Voor een warme douche kun je de overweging maken hoeveel tijd je vooraf wilt besteden om warm water te krijgen. De warm-waterknop opendraaien en binnen enkele seconden warm water hebben is ideaal.

  Voor een bad kun je een paar uur vooraf een grote ketel water op het (hout)fornuis of de haardkachel zetten. Zo gebruik je de warmte die er vanaf voor meerdere toepassingen.

  Al met al is de kern van simpeler en zelfvoorzienend leven vaak dat je ietsje verder vooruit moet denken om tot hetzelfde resultaat te komen.

  En het is gewoon kicken als je aan het einde van het jaar geld terug krijgt van de energiemaatschappij! Nee, die zijn niet blij met ons :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. al wandelend in blogland kom ik weer op je site terecht en geniet weer en ook meer. De advertentie is weg ;-).
  En nu zie ik ook dat je de lief bent van Aukje. Twee zielen van eenzelfde oude boom.
  Met veel plezier ga ik je volgen en laat me inspireren. Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. tjaa. ik schreef ook al bij Aukje dat bij ons de koelkast + vriesla er ook uit gaat. De enorme kelder onder het huis is klaar en de temperatuur blijft constant. We maken goede anti-beestjeskasten, half in de grond gegraven, en hebben een inkuil-hoek. Ideaal. Weer een stapje dichterbij ons ideaal. Alleen de wasmachine is nog over, hoewel hij weinig aanstaat, doe ik die niet weg voorlopig (met 4 kinderen toch erg handig). Ik maak oa ons eigen wasmiddel en afwasmiddel en haarwasmiddel en en en onze eigen kaarsen van bijenwas met wat aluin (we hebben nauwelijks electrische lampen aan). Goede tip: eerst de katoenlont in azijn leggen. Goed drogen en dan pas kaarsen maken. De vlam wordt een stuk helderder.

  Zonnepanelen is een volgende stap. En de stukken plat dak laten begroeien voor isolatie.

  De energieleverancier is hier ook altijd verbaasd. Toch fijn!

  Zo goed om te lezen dat anderen er ook mee bezig zijn. Werkt zeer inspirerend!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ps: hoe hadden jullie vrienden in Zweden hun dak laten begroeien? We hebben er nu dakleer op. Kun je daar zo bovenop grond storten? Weet jij daar iets meer over?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Aukje verwoordt het goed: We leven in een tijd waarin we bewust kunnen kiezen voor elementen van luxe. Bewustwording begint met gezond verstand. Ieder vult dat op zijn eigen manier in, en dat is goed. Persoonlijk ben ik héél blij met de tijd die ik bespaar op huishouden dankzij wasmachine en afwasmachine. Koelkast/vriezer blijven, maar ik kies bewust voor één keer per week de boodschappenronde (platteland van Groningen, dus een stevig ommetje met de auto), groenten van de boer en veel vanaf scratch koken/bakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Theresia Leuk! En dank je wel voor je compliment. Ja, van Aukje en mij kun je zeggen dat we aardig op 1 lijn zitten ja ;-)

  @Sokssawat Jullie kelder klinkt heel interessant! Als wij de koelkast weg zouden doen, dan hebben we in de zomer een probleem. Dan is de kelder te warm en te vochtig voor het opslaan van schimmelgevoelige levensmiddelen.
  Goeie tip met de azijn en lont.

  PS. Ze hebben daar inderdaad "tarpaper" (dakleer) en/of worteldoek op het dak liggen. En plantjes zonder penwortel! :-)

  @Flowtops Inderdaad. In 2010, met alle mogelijkheden om je als mens te kunnen ontwikkelen, is het gaaf om daar tijd voor vrij te kunnen maken. En dat heb je nodig als je een groot deel van je leven buiten de deur doorbrengt.

  Alleen al het inzicht in wat nodig/luxe is kan genoeg zijn. In tijden van paniek en spanning heb je dan meer oplossingen voorhanden. En met gezondere smaakvollere groenten voel je je lekkerder in je lijf. Die aanschaf zou iedereen moeten doen. :-)

  Nabrander: Wat zelfvoorzienend leven betreft, ik denk dat ze dat in de middeleeuwen niet ieder voor zichzelf deden. Er was geen individualisme. Dat is iets van onze tijd. Ik denk dat de community zelfvoorzienend was. En ieder droeg zijn steentje bij.

  BeantwoordenVerwijderen