Into the wild – Wat heb je nodig? - Brandstof

Me, making breakfast @ Kolarbyn, Sweden

In een vorige blogpost (Into the wild) schreef ik dat we onze vakantie doorgebracht hebben zonder (luxe) voorzieningen van de maatschappij. Zo kom je er achter wat je werkelijk nodig hebt om te leven. En dat is niet veel.

Als je niets hebt, dan gaat al je tijd op aan het zoeken van voedsel, het bereiden ervan, en het onderhouden van je persoonlijke hygiëne. Al het andere doet er niet toe. In deze blogserie behandel ik per post wat je nodig hebt, en welke alternatieven de natuur ons (gratis!) biedt.

Je hebt geen gas

Dan moet je brandstof in je leefgebied hebben. Net als water is vuur onmisbaar. Vuur verwarmt je, het maakt je eten gaar, het doodt ziektekiemen, en het genereert zeer nuttige as (zie toilet in vorige blogpost).

In Nederland werden vroeger turf en kolen gewonnen als brandstof. In Zweden is hout een onuitputtelijke bron. Enkele jaren terug woedde er een storm. 2,5 miljoen bomen vielen om. Achteraf is daar haast niets meer van te merken. De lege plaatsen zijn ingenomen door jonge bomen. Geef ze nog 5-10 jaar en het bos zal zich niet meer herinneren dat de storm er ooit was. Kortom, hout genoeg.

Met de aanwezigheid van bomen ben je er nog niet. Je moet ze zelf zagen en kloven. Niet op het moment dat je hout nodig hebt. Nee, om in de winter een droge voorraad te hebben moet je in de zomer al beginnen met verzamelen.

Onze huidige voorraad. Ultieme tuindecoratie. Haast jammer om op te stoken


Aanverwante artikelen


Fotoverslagen van ons Zweedsche avontuur op blog De natuur als inspiratie:


6 opmerkingen:

 1. wij zijn ook druk bezig met onze houtvoorraad. Inderdaad, bijna zonde om op te stoken. 't Geeft een goed gevoel, brandstof te verzamelen voor de komende winter.

  Inderdaad, wat heb je weinig nodig. Maar wat is het soms lastig afstand te doen van onnodige ballast! Later merk je pas wat voor ballast het eigenlijk was.

  Pracht-foto, zo'n stoere man bij het ochtendvuur. Aukje liet ook al zulke geweldige foto's zien. Wat een prachtvakantie hadden jullie! Net iets voor ons....inspiratie om door te gaan met waar we van dromen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. jaha, hout!
  we zijn al heul lang bezig met hout klarmaken voor de winter
  inmiddels hebben we ruim 10m3 liggen te drogen,
  allemaal van eigen land.
  dat voelt zooo goed! de kringloop maken we hier echt mee, op ons eigen stukje land.
  we hebben geen cv alleen 2 houtkachels in huis. helemaal super vind ik het. afgelopen winter hadden we de 'vuur'proef. heerlijk was het.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Sokssawat Dank je wel voor het compliment :-) En by the way, Aukje heeft deze foto natuurlijk ook gemaakt. Ja, ze heeft er talent voor. En de winter, bij het vuur, is altijd een goede periode om te bezinnen of er nog meer ballast is dat weg kan. Het leven wordt elke keer een stukje beter.

  @pien Whoei, je maakt me jaloers met 10m3 hout. Daar kunnen wij niet tegenop ;-) En ook nog van eigen land. Dat geeft hoop. Hoop dat zoiets toch nog mogelijk is in Nederland. Dank je wel dat je dit met ons deelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Let's make life simple, and enjoy the fire ;) X

  BeantwoordenVerwijderen
 5. er is altijd hoop [aragorn]
  en ja het kan heus ook in nederland en zelfs in de randstad, wel groene hart, ok. ;)
  je moet alleen wel een fijn stukje land hebben...

  het is fijn om gelijkgestemden tegen te komen
  zoveel mensen staan zooover af van hoe leven en voedsel eigenlijk inelkaar zitten.

  ik volg hierbij je blog, duzz
  ;D
  en als jij en aukje het leuk vinden om eens langs te komen en thee [of whiskey] te drinken, van harte welkom.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Pien Dank je wel dat je me volgt :-)

  Ja, een mens heeft inderdaad een stuk land nodig als dat land in de basisbehoeften moet voorzien. In Zweden wonen bijv 9 miljard inwoners op een land dat vele malen groter is dan Nederland. Iemand rekende eens uit dat, wanneer alle Zweden gelijkmatig over het land verdeeld zouden worden, iedere Zweed 20 vierkante km voor zichzelf heeft... De wereld is soms oneerlijk verdeeld ;-)

  Gelijkgestemden tegen komen: Internet speelt hier een dubbelrol. Enerzijds brengt de techniek van 2010 de mens verder af van de natuur. En anderzijds brengt het de gelijkgestemden bij elkaar. Het kan raar lopen :-)

  Thee en whiskey zijn een goed idee! We houden het idee warm!

  BeantwoordenVerwijderen