Into the wildWie de film heeft gezien, gaat erover nadenken. De maatschappij, de economie, succes, en vrijheid. Wat is vrijheid eigenlijk? En is de maatschappij één grote leugen? Heb je werkelijk succes als anderen tegen je op kijken en je alles kunt kopen? Ben je werkelijk vrij als je in je droomhuis woont (met hypotheek) en je van niemand en niets afhankelijk bent? (totdat je wordt getroffen door een natuurramp of financiële crisis…).

Onze vakantie van 2010 hebben we bewust doorgebracht zonder (luxe) voorzieningen van de maatschappij. Geen TV of internet, geen stromend water, gas, of elektriciteit. Uit ervaring kan ik nu zeggen dat de afwezigheid van deze voorzieningen je leven verandert in één groot avontuur. Bij alles wat je doet moet je weer tot in de basis gaan nadenken over hoe je het gaat oplossen. En de oplossing is er altijd.
Leven zonder luxe en rijkdom geeft je een andere kijk op rijkdom. Je kunt leven met minder. Maar je kijk op armoede veranderd ook! Een mens kan zichzelf prima redden met weinig tot geen geld.
Je hoeft geen geld te hebben. Je moet toegang hebben tot voorzieningen. Toegang creëer je door waarde toe te voegen aan je omgeving. Deze ervaring heeft me een nieuwe blik op zwervers gegeven. Als ik ze de volgende keer in een stad zie rond strompelen, dan zal ik denken: Je bent dakloos EN je leeft in de stad. Dat is wel de slechtste plek die je kunt bedenken om te overleven…

Andere artikelen in deze serie


Fotoverslagen van ons Zweedsche avontuur op blog De natuur als inspiratie:


4 opmerkingen:

 1. Je zult wel de basis moeten hebben om die voorziening te creëren. Een zwerver met psychische, alcohol- of drogenproblemen heeft die basis m.i. niet. Zo iemand heeft hulp nodig.

  Dat geldt ook voor die mensen in Afrika, die uren moeten lopen om (vervuild) drinkwater te halen.

  Niet iedereen heeft een kans en het leven is voor sommigen uitzichtloos.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @DfTg Ja, je moet inderdaad psychisch wel in orde zijn. Als je hulp van medemensen nodig hebt, dan moet je inderdaad onder medemensen leven. Dan kun je niet zelfstandig en zelfvoorzienend zijn. Uitzichtloosheid past in dit rijtje.

  Als je echter psychisch wel in orde bent, en je hebt de mindset om zelfvoorzienend te willen zijn, dan ben ik er van overtuigd dat je kansen kunt creëeren. Is je leven in Afrika uitzichtloos? Dan moet je daar weg, naar een plek waar wel voorzieningen zijn.

  Het probleem van de Afrikaanse cultuur is vaak dat ze geloven in "Als je voor een dubbeltje bent geboren, dan wordt je nooit een kwartje". Dat is een beperkende overtuiging waarmee afgerekend moet worden. De omstandigheden maken niet uit. Het gaat erom: Wat doe je ermee?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb op Aukje's blog een deeltje van jullie avontuur kunnen proeven, heel bijzonder! Ik kan me goed voorstellen dat dit iets life-changing zal zijn, in waarschijnlijk goede zin.

  Mooie en interessante blogpost weer André! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel, Charlotte! :-) Ja, het was life-changing in de goede zin. En we zullen er de komende tijd nog een hoop over schrijven. Beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen