Vroeg opstaan – Hoe vul je de gewonnen tijd?


Sinds enkele maanden sta ik op werkdagen s’morgens om 4:30 uur op (zie Vroeg Opstaan – Het experiment). Er werd gezegd dat er veel voordelen aan Vroeg Opstaan zitten. Die wilde ik ontdekken. Inmiddels is het een gewoonte geworden, en zou ik niet anders meer willen. Vooral in de lente en zomer is het makkelijk. Het wordt eerder licht, ruim voordat de zon daadwerkelijk opkomt. De natuur wordt wakker. De vogels zingen in het bos. En de koeien loeien dat ze gemolken willen worden.

Waarom zou een mens vroeg opstaan?
Ik heb ontdekt dat je overdag minder stress hebt als je aan het begin een moment voor jezelf neemt. Als je s’morgens te laat opstaat, dan blijf je de hele dag achter de klok aan rennen. Een goede start is het halve werk. Je moet de avond ervoor wel hebt besloten hoe je s’morgens je tijd gaat vullen. Als je om 4:30 uur dezelfde dingen doet die je overdag ook doet, dan blijf je de volgende keer liggen… Ik check dus bewust mijn e-mail niet. Dat leidt alleen maar af.

Hoe vul je de gewonnen tijd?

 • Lees/luister een boek of blog. Bij voorkeur een boek of blogpost die je tot nadenken zet over jezelf en je persoonlijke ontwikkeling. Ik doe veel met de Bijbel, Anthony Robbins – Stap in je grootsheid, en David Allen – Getting Things Done.
 • Schrijf een blogpost of een dagboek. A life worth living is a life worth recording – Anthony Robbins. Wie schrijft die blijft. Soms is het moeilijk te zeggen of je stil staat of vooruit komt. Als je regelmatig schrijft waar je mee bezig bent, dan kun je achteraf terug kijken en weet je of je leven beter is geworden. Zo niet, dan is het elke dag een goede dag om daar een eerste stap mee te maken.
 • Mediteer en doe ademhalingsoefeningen. De beste manier om tot rust te komen is door in het nu aanwezig te zijn. Denk niet aan het verleden of de toekomst. Tijd bestaat even niet. En daarmee ook geen zorgen.
 • Maak een boswandeling. Heb je ooit wel eens een bos wakker zien worden? Net zoals het begin van een goede film of boek is dat enorm indrukwekkend. Je komt beesten tegen die je overdag niet ziet. De geluiden zijn nog puur natuur zonder verkeer en industrie. En de lucht is nog schoon van de ochtenddauw.
 • Doe je huiswerk. Als je s’morgens helder bent, doe dan je huiswerk. Je neemt het met minder moeite en makkelijker in je op. Het kost je minder tijd, en je onthoudt het beter.
 • Doe je Maandelijkse Review. Je leven is als een reis met dagelijkse bezigheden, projecten, plannen, verantwoordelijkheden, en doelen. Als je deze regelmatig vanuit een helikopterview bekijkt, dan weet je of je nog op de goede weg zit, of dat je je aandacht moet bijstellen.
 • Neem een goed ontbijt. Met een goed ontbijt kun je de hele dag aan (en je weet nooit wanneer je volgende maaltijd is ;-)

Welke dingen zou jij doen als je s’morgens tijd voor jezelf neemt?

Aanverwante artikelen


2 opmerkingen:

 1. Hey Andre,
  Je hebt helemaal gelijk. Ben eerlijk gezegd niet zo'n ochtendmens, maar ik moet het gewoon maar eens gaan doen! De donkerste dag hebben we gehad en gaan naar het L (l) icht! ;-). Jij met Aukje nog een goed uiteinde van dit jaar en een wakker, meditatief, gezond, gezegend nieuwjaar.
  Groeten vanuit een uit zijn slaap tredend wondermooi Westland, Jan Willem

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel Jan Willem. De dagen worden inderdaad al weer langer met meer Licht. Een goed ding om elke dag weer naar uit te zien. Zeker als je in een mooie omgeving woont.

  We wensen jullie het dubbele toe van wat jij ons toe wenst :-)

  BeantwoordenVerwijderen