De Bomen door het Bosch

Snellezen. Meer begrijpen in dezelfde tijd. De theorie

Vorig jaar heb ik een cursus Snellezen gevolgd. Sinds die tijd is mijn leessnelheid meer dan verdubbeld, snap ik beter wat ik heb gelezen, lees ik meer boeken per week, zit wat ik gelezen heb beter in mijn geheugen, lees ik veel meer ontspannen, en ben ik na het lezen minder moe. Hoe is dat nou mogelijk?

In deze blogpost wat hersenfeiten. In een volgende blogpost ga ik snellezen in de praktijk behandelen.


Doe ik iets verkeerd, dan heb ik het verkeerd geleerd

Gemiddeld leest een Nederlander 250 woorden per minuut. Er is een relatie tussen de taal die je spreekt en je leessnelheid. Een Italiaan leest meer woorden per minuut. Dat komt omdat hij sneller praat. Een Amerikaan uit Texas leest minder woorden per minuut. Hij praat langzamer.

Allen hebben we één ding gemeen. Als kind hebben we op school leren lezen door hardop voor te lezen. Op den duur moest je bij het lezen je mond houden. In jezelf bleef je jezelf voorlezen op dezelfde snelheid.

Het wereldrecord snellezen staat op naam van Sean Adam. Hij leest 3850 woorden per minuut. En als je daarna aan hem vraagt wat hij gelezen heeft, dan kan hij dat. Probeer met deze snelheid eens hardop te lezen…

Zouden de hersenen van Mr Adam dan uitzonderlijk veel sneller werken dan de gemiddelde mens? Hij is absoluut een uitzondering, maar de waarheid ligt in het midden. De menselijke hersenen denken gemiddeld op een snelheid van 800-1400 woorden per minuut. Ze kunnen informatie bijzonder snel verwerken. Onze denksnelheid ligt dus veel hoger dan onze praatsnelheid.

En daar raken we de kern van het snellezen. We moeten beseffen dat we niet met onze ogen, maar met onze hersenen lezen. Met onze ogen verzamelen we informatie. Met onze hersenen begrijpen we het.

Concentratie

Wanneer concentreer je je beter? Als je op de snelweg op de linker- of op de rechterbaan rijdt? Juist, op de linkerbaan. Daar rijd je harder. Daar heb je meer aandacht nodig. Rechts kun je af en toe even naar de omgeving kijken.

Dit is exact het punt waarom we tijdens het lezen afgeleid raken. Op voorleessnelheid lezen is een ontzettend saaie bezigheid voor onze hersenen. Omdat het allemaal zo langzaam gaat, gaan ze ondertussen even wat anders doen. Voer je de snelheid op, zelfs zover dat de voorleesstem in je hoofd verstomd (dat is namelijk de bedoeling), dan dwing je je hersenen om erbij te blijven.


Muziek terwijl u leest. Perfect om in de alpha-status te komen. Daarover later meer.

Multi-tasking een mythe?

Om te begrijpen wat je leest moet je geconcentreerd kunnen lezen, zonder door je omgeving lastig gevallen te worden. Zoek een rustige plek op. Je hersenen kunnen maar één ding tegelijk. In een drukke omgeving moet je je aandacht verdelen. Een mens denkt soms dat hij meerdere dingen tegelijk kan. Als we naar de werking van de hersenen kijken, dan is dat NIET zo.

Onze hersenen zijn te vergelijken met een computer. Een computer schakelt enorm snel heen en weer tussen taken en programma’s. Hoe meer programma’s er tegelijk actief zijn, hoe langzamer de computer wordt. Hij moet namelijk al zijn aandacht verdelen.

“Multi-tasking” is niet wat het beloofd te zijn. Alleen een computer met meerdere processoren kan parallel meerdere programma’s tegelijk uitvoeren, zonder langzaam te worden. Onze hersenen zijn qua werking te vergelijken met één processor.

Aan het einde van je dag kun je uitgeput zijn. Grote kans dat je overdag teveel moest schakelen tussen meerdere taken. Van het uitvoeren van taken raak je niet uitgeput. Van het schakelen wel.

Ontspannen

Om te begrijpen wat je leest moet je ontspannen zijn. Je onthoudt informatie dan beter. Als je ontspannen bent, keert je aandacht naar binnen en kun je je op 1 ding focussen. In wakkere toestand kun je het beste leren als je hersens in de alpha-status zijn. Daarover later meer.

Als je alert bent, dan gaat je aandacht naar buiten. Dat gaat vanzelf in een drukke omgeving waar veel gebeurt. Probeer in een drukke treincoupe, of bij de McDonalds, eens rustig een boek te lezen. Wat je dan leest blijft nauwelijks hangen. Je wordt continue afgeleid.

Hersenstadia

Onze hersenen werken op elektriciteit. Het is te meten in Hz (Herz). Het stadium van ons bewustzijn hangt af van hoeveel stroom erop staat. In een coma is ons stroomverbruik minimaal. Onder paniek, spanning, en stress slaat de meter rood uit en heb je kans op kortsluiting. De geleerden erkennen 4 stadia:


Met onze stemming en ons humeur schakelen we dagelijks duizenden keren heen en weer tussen deze statussen. Met name tussen de beta- en alpha-status. Als je je daar bewust van bent, dan kun je schakelen naar wat je voorkeur heeft op elk willekeurig moment.

Theta

De theta-status is de ultieme status om dingen te onthouden. Als je slaapt ben je in theta. Je bewustzijn is uitgeschakeld. In de theta-status archiveert je onderbewustzijn alles wat je overdag geleerd hebt. Hier vinden ook je dromen en nachtmerries plaats. Mocht je je afvragen waarom de nachtmerries uit je kindertijd nog zo goed voor de geest staan, dan is dit het antwoord. Mensen met slaapproblemen hebben vaak moeite met het onthouden en herinneren van dingen. Door hun slaaptekort zijn hun hersenen niet lang genoeg in de theta-status om de "onthoud-processen" af te ronden.

Alpha

De beste status om dingen bewust te onthouden is in de alpha-status. Ten eerste omdat de afstand tussen alpha en theta klein is. In de alpha-status voelen we ons ontspannen en relaxt. Alpha is de status waarin een mens graag zo lang en zo veel mogelijk verkeert. Alle vormen van ontspanningsoefeningen, bidden, meditatie, en stille tijd zijn als het ware rituelen om in de alpha-status te komen.

Om goed en begrijpend te snellezen, moet je in de alpha-status zijn. Ieder mens heeft zijn eigen manieren en plaatsen om daarin te komen. Of je gaat op het toilet zitten. Of op een bankje in het bos. Of je gaat bewust adem halen. De componisten van weleer wisten het niet, maar we kunnen tegenwoordig meten dat je hersenen bij het luisteren van klassieke barok en keltische muziek naar de alpha-status gaan.

Welke plek of welke manier gebruik jij om tot rust te komen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten