Snellezen. Hoe werkt dat in de praktijk?Om het snellezen goed onder de knie te krijgen zijn er 3 dingen van belang:
 1. Zorg dat je niet wordt afgeleid. Zoek een rustige plek op. Ontspan je.
 2. Snellezen in de praktijk draait om hand-oog-coordinatie.
 3. Hoe meer je oefent, hoe sneller je gaat lezen.
Zorg dat je niet wordt afgeleid

Je kunt niet snellezen in een drukke omgeving. De vele prikkels van buitenaf zorgen ervoor dat je gedachten niet bij je tekst blijven. Je blijft in de Beta-status (zie Snellezen. Meer begrijpen in dezelfde tijd. De theorie). Hoe meer er om je heen gebeurt, hoe alerter je bent, en des te meer adrenaline er door je lichaam stroomt. Adrenaline is het hormoon om te overleven. Vechten of vluchten! En dan ben je niet in staat om rustig te gaan zitten lezen… Om goed te kunnen snellezen moet je in de Alpha-status zijn.

Hand-Oog-coordinatie

Ik besefte het nooit, totdat ik een snelleescursus deed. Maar wist je dat je ogen ongeleide projectielen zijn als ze niet begeleidt worden door een aanwijzer? Je ogen bewegen onbewust alle kanten op. Dat moet ook als je iets scherp wilt zien. Onze ogen zijn als een diafragma van een fototoestel. Alleen het gebied midden in je blikveld, ongeveer ter grote van een kwartje, is scherp. De rest is wazig. Je ogen moeten continue bewegen naar de plekken die je scherp wilt zien.

Om deze reden leerden we vroeger lezen door met onze wijsvinger vloeiend van links naar rechts langs de regels te gaan. Onze ogen kregen zo de opdracht om onze wijsvinger te volgen. Naderhand mochten we onze vingers niet meer als aanwijzer gebruiken. Het gevolg was en is dat onze ogen tijdens het lezen geen vloeiende bewegingen meer maken. Je ogen stoppen gemiddeld 5x per zin, en bij twijfel springen ze zelfs terug, waardoor je een zin eigenlijk meerdere malen leest. Echter, je hersenen hadden de zin na 1x al gezien. Om te beseffen wat je leest hoef je een zin maar 1x te lezen. Zoals ik in mijn vorige blogpost (zie Snellezen. Meer begrijpen in dezelfde tijd. De theorie) schreef: Je leest NIET met je ogen, maar met je hersenen.

Sauron leest zonder aanwijzer

Sauron leest met aanwijzer

Oefening

Om het in de praktijk te zien kun je de volgende oefening doen. Je moet met z’n tweeën zijn:

 • Ga tegenover elkaar staan en kijk elkaar aan.
 • Laat je armen langs je lichaam hangen.
 • Spreek af wie als eerste de oefening doet. De ander kijkt goed naar de oogbewegingen.
 • Hou je hoofd stil en maak een cirkelbeweging met je ogen langs de rand van je blikveld. De ander zal zien dat de ogen bewegen volgens het eerste plaatje van Saurons oog.
 • Hou je hoofd stil en steek nu een arm omhoog. Steek je wijsvinger uit en kijk er naar. Beschrijf met je gestrekte arm een cirkel en blijf naar je wijsvinger kijken. De ander zal zien dat de ogen bewegen volgens het tweede plaatje van Saurons oog.

Aanwijzer

Wen jezelf er weer aan om tijdens het lezen je ogen te begeleiden met een aanwijzer. Dit kan je wijsvinger zijn, maar ook een pen, een markeerstift, etc.

Metronoom

Maak de beweging van links naar rechts in een vast tempo. Een metronoom is hierbij een goed hulpmiddel (http://bestmetronome.com/)

Je tempo moet sneller zijn dan de voorleesstem in je hoofd. De voorleesstem in je hoofd praat op +/- 250 woorden per minuut. De denksnelheid van je hersenen is 800-1400 woorden per minuut. Je leessnelheid kan dus behoorlijk wat omhoog.

Het “piloot-effect”

Een piloot in opleiding krijgt in de simulator een oefening waarbij hij direct bij de start zo hard wordt afgeschoten, dat hij vele malen sneller vliegt dan de normale snelheid. Als de simulator na een tijdje terug schakelt naar de normale snelheid, dan is dat een opluchting. De piloot ervaart de normale snelheid als makkelijk. Dat had niet zo geweest, als de vlucht langzaam opgestart was, en stukje bij beetje steeds sneller ging.

Met snellezen is het aan te raden om eerst een stuk tekst veel sneller te lezen, dan op het tempo dat je normaliter leest. Je innerlijke voorleesstem verstomd en geloof het of niet: Ook al zie je de tekst maar heel vluchtig, je hersens begrijpen wat er staat. Als je na een tijdje terug schakelt naar een lagere leessnelheid, dan zul je de tekst als gemakkelijk leesbaar ervaren. Wist je trouwens dat het niet eens uitmaakt in welke volgorde de letters staan om de tekst toch te kunnen begrijpen?

Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het neit uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn. Het einge wat blegnaijrk is dat de eretse en de ltaatse ltteer op de jiutse patals saatn. De rset van de ltteers mgoen wllikueirg gpletaast wdoren en je knut vrelvogens gwoeon lzeen wat er saatt. Dit kmot odmat we neit ekle ltteer op zcih lzeen maar het wrood als gheeel.

Waarom zou je dan langzaam letter voor letter lezen?

Lichaamshouding

Je lichaamshouding is ook belangrijk. Met je gedachten beïnvloedt je de handelingen van je lichaam. Waar veel mensen niet bewust van zijn is dat je lichaam andersom ook je gedachten beïnvloedt. Als je lichaam een alerte houding aanneemt, dan zullen je gedachten ook alert zijn. Als je lichaam in de ruststand gaat, dan zullen je gedachten volgen.

Als je snelleest, dan kun je het beste rechtop zitten met je voeten plat op de grond. In deze houding ben je er klaar voor om informatie tot je te nemen. Als je leest met je hoofd naar beneden en je kin op je borst, dan is dat een teken van rust en zullen je gedachten niet lang geconcentreerd blijven.

Conclusie

De resultaten die je met snellezen behaalt is afhankelijk van hoe vaak je oefent. Het is te vergelijken met het trainen van je lichaam en spieren. Hoe regelmatiger je het doet, des te sterker zullen je spieren worden, en des te beter zullen de resultaten zijn.

Aanverwante artikelen
6 opmerkingen:

 1. Erg interessant artikel! Ik zou het ook graag willen leren.
  Is er niet ergens een freeware cursus online te vinden?
  Superhandig aangezien ik altijd meer wil lezen dan ik tijd heb......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Mauce!

  Bedankt voor je reactie en je complimenten. Voor gratis online cursussen kan ik je www.leren.nl aanbevelen. Bij mijn weten is dat de grootste aanbieder met de meest uiteenlopende onderwerpen. Type daar in het zoekvak "snellezen" en TaDaa!

  Vervolgens vind je daar interessante links naar andere websites. Bijv. deze: http://www.vacature.com/scripts/indexpage.asp?headingID=1426

  Groeten,
  André

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat vind je hier van?
  http://beeldschermlezen.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jan Willem, dit lijkt me een zeer goed hulpmiddel bij het lezen van online teksten. En op deze manier word je niet gehinderd door het lettertype van de schrijver :-) Ik ga er mee experimenteren. Dank je wel voor deze tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hey Jan Willen,

  Bedankt voor dat hulpmiddel, ziet er goed uit. Ik vind het lastig om van een beeldscherm te lezen, heb toch liever een boek. Mooi stukje trouwens hierboven. Ik ben helemaal into snellezen en zit nu al bijna op de 600 wpm. Ben ook bezig met geheugentechnieken. Is dat ook iets dat jullie doen? Heb een gratis e-book gevonden van Sven Veenstra. Daar heb ik veel van geleerd. Misschien ook iets voor jullie? Kijk even op http://www.svenveenstra.com/product/mindmappen

  Veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jelle, dank je wel voor je compliment en je tip. Mindmappen is inderdaad een geweldig hulpmiddel om verbanden te zien en dingen in 1 overzicht te begrijpen.

  Ik heb een aantal dagen klassikaal breinonderwijs gevolgd bij Purple Monkey. Je krijgt dan les in mindmappen, snellezen, en geheugentraining. Is een aanrader! http://www.purplemonkey.nl/

  BeantwoordenVerwijderen