Weekly review: De kunst van controle en overzicht bewaren


Neem jij per week een moment voor je jezelf om te evalueren wat er de afgelopen week is gebeurt? Een moment om te bedenken wat er de aankomende week/weken gaat gebeuren?

Het principe is al zo oud als de mensheid.
In het scheppingsverhaal neemt God 6 dagen om te werken aan de schepping (een aardig GTD-project trouwens waarin Hij per dag veel taken en projecten kon afvinken :-). En de 7e dag neemt Hij een day-off. Even de boel de boel laten. Terug kijken en leren van wat er gebeurt is. En nadenken over de toekomst. Een ritme dat tot vandaag de dag nog steeds merkbaar is.

Net zoals bidden en mediteren een rustpunt brengt in je dag, zo brengt je wekelijkse onderhoud een rustpunt in je productieve leven. Je loopt je agenda, project- en actielijsten door om te kijken of ze nog actueel en volledig zijn. Elke keer als je dat hebt gedaan voelt het alsof je op de top van de berg zit. Even uitblazen met een mooi en helder uitzicht op het landschap om je heen. En een helder zicht op het pad waar jij straks langs gaat lopen.

Spreek per week een uur met jezelf af

Mensen met een regelmatige werkweek doen dat bij voorkeur op een vrijdagmiddag. Je hoofd is na het wekelijks onderhoud leeg en je gaat opgeruimd het weekend in. En maandagochtend hoef je niet meer na te denken over waar je mee gaat beginnen. Dat heb je vrijdagmiddag al gedaan.

Dit uur met jezelf is belangrijk. Uitstel of verschuiven is funest. Vergelijk je wekelijks onderhoud met het voorbereiden van een vakantie. Je gaat op vakantie om tot rust te komen en te ontspannen, zonder verplichtingen te hebben met anderen. Een afspraak met jezelf is net zo belangrijk als een afspraak met iemand anders. Immers, als jij al je zaken onder controle hebt, dan kunnen anderen op je bouwen.

Zeg jij je vakantie af, omdat iemand je vraagt nog wat werk te doen?

Hoe zorg jij ervoor dat je je wekelijks onderhoud doet?

Praktische tips


4 opmerkingen:

 1. mijmeren om gelukkig te blijven
  een heel goed beginsel
  en bitterhard nodig

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Eerst was er de gedachte. En toen pas het resultaat." Dank je wel voor je reactie, Greetje. Jouw blog is zo te zien ook interessant: "Evenwicht zoeken tussen ZaligNietsDoen en AltijdBezigZijn" :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. nadenkertjes voor het leven. Daar hou ik wel van. Je blogs zijn altijd wel interessant

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel Nanda :-) Je reactie motiveert mij om door te gaan met schrijven. En controleer vooral of het werkt, zo'n wekelijkse review. Want misschien zit ik er wel helemaal naast ;-)

  BeantwoordenVerwijderen