De Bomen door het Bosch

Waarom hebben sommige partners vaak ruzie, en anderen (bijna) nooit?

De Vier Temperamenten

Moet je ruzie maken om een goede relatie te hebben? Is een relatie waarin partners nooit ruzie hebben ten dode opgeschreven?

Mijn persoonlijke theorie is dat het van je temperament afhangt. De Grieken benoemden er vier waar ieder mens in gecategoriseerd kan worden:


Ieder mens heeft een mix van alle temperamenten. Dat maakt ieder mens uniek. Ieder mens heeft altijd één dominerend temperament.

Als vrienden hun nieuwe partner voorstellen, en ze passen bij elkaar, dan zeg je wel eens dat het een perfect match is. Maar waar baseer je dat op? Het valt me op dat ik meestal twee soorten combinaties zie:

 • Of ze zijn tegenpolen. Tegenpolen staan kruislings in de tabel. Dus Cholerisch + Flegmatisch, of Sanguinisch + Melancholisch. Deze combinaties vullen elkaar aan, hebben veel ruzie, ze scherpen elkaar aan, en maken het daarna weer goed.

 • Of ze zijn van hetzelfde temperament. Deze combinatie heeft niet veel ruzie. Ze versterken en supporten elkaar.

Wat ik ook zie is dat andere temperament-combinaties meestal niet de “perfect match” zijn. Als de relatie op de klippen loopt, zijn ze niet elkaars tegenpolen en vullen elkaar ook niet aan. Ze werken elkaar tegen en zitten niet op 1 lijn.

Nadelen van geen ruzie hebben

Als je geen ruzie hebt, betekent dit niet altijd dat je van hetzelfde temperament bent. Je kunt ook simpelweg confrontaties uit de weg gaan. Als je dat allebei doet, dan hou je het wel even vol.

Of wat dacht je ervan als je je grenzen niet aangeeft en geen “nee” zegt? Zolang je dat allebei niet doet gaat het ook goed. Je geeft elkaar als het ware toestemming om over je eigen grenzen heen te walsen. En je zorgt er vervolgens voor dat je de confrontatie uit de weg loopt.

Het bouwt niet op, en het vuur dooft langzaam uit. Uiteindelijk krijg je wel ruzie en explodeert het extreem. In het leger zeg je dan “Einde oefening”.

Verhalen, films, en soaps

Waarom zijn goede verhalen en films goed, en waarom slaan soaps aan? Omdat de hoofdpersonen allen een ander temperament vertolken. Het samenwerken, aanvullen, en botsen van temperamenten zorgt voor spanning en sensatie. Het maakt het lezen en kijken leuk. Shakespeare verwerkte de temperamenten bewust in zijn hoofdpersonages. Ik kan me voorstellen dat Tolkien dat ook deed met The Lord Of The Rings. Wat dacht je van de volgende observatie?

 • Cholerisch: Mensen
 • Sanguinisch: Dwergen
 • Melancholisch: Elfen
 • Flegmatisch: Hobbits

Welk temperament heb jij? Doe de test

Bronnen:

1 opmerking:

 1. Hey Andre,
  Wat een interessante blog. Net de test gedaan, kan geen conclusies trekken maar ik past het beste bij; Sanguinisch. Ben benieuwd, zal het is proberen te spiegelen.

  Bedankt je prikkelt mee op een positieve manier.

  Jan Willem

  BeantwoordenVerwijderen