De bomen door het bos niet meer zien


Ooit wel eens het gevoel gehad dat je nog heel veel moet doen, maar dat je niet weet waar je moet beginnen? Ben je er op zo’n moment wel eens voor gaan zitten om eerst een lijst te maken met alles wat je nog moet doen? Zo ja, bracht dat rust en overzicht? Gaf dat onmiddellijk het gevoel van controle over de situatie? Zo ja, dan ben je een normaal denkend mens met correct werkende hersens. Zo niet, dan ben je waarschijnlijk een voorgeprogrammeerde steen. :-)

Het is haast een te simpel en te makkelijk idee: Een lijstje maken. We zijn er niet groot mee gebracht. Onze ouders en (over)grootouders groeiden op in een wereld waarbij het een zwak punt was om iets op te schrijven. Opschrijven was een teken van domheid en vergeetachtigheid. Alleen een knoop in de zakdoek was toegestaan. Ze dachten dat de conditie van hun hersens op pijl bleef door dingen te onthouden. Voor hen was dat prima te doen. De wereld veranderde minder snel. En ze hadden minder informatie tot hun beschikking. Dat maakte de wereld overzichtelijker en er was minder te onthouden.

Het punt is, hersenen hebben geen benul van tijd. De hersenen hebben geen mechanisme waarbij ze je aan dingen herinneren als je op de juiste tijd en op de juiste plaats bent. Hadden ze dat wel, dan denk je op je werk in een vergadering niet aan dat het kattenvoer thuis op is. En dan denk je bij het kopen van kattenvoer niet aan dat onderwerp wat je nog met je collega moet bespreken.

In plaats daarvan blijven je hersens je continue herinneren aan alle afspraken met jezelf. Niet één voor één, maar allemaal tegelijkertijd. Ongeacht waar je bent en hoe laat het is. Desnoods midden in de nacht. En ze blijven dat net zolang doen totdat je de akties hebt uitgevoerd, of totdat je er een besluit over hebt genomen en je de aktie in je systeem hebt verwerkt (bijvoorbeeld je agenda).

Is het niet pure verspilling van tijd en energie om meerdere keren aan een (lastige) aktie te denken? Die tijd en energie kun je voor zoveel andere dingen gebruiken… Conclusie: Hersenen zijn nutteloos om te gebruiken als agenda of to-do-lijst.

Probeer je dit toch, dan hou je geen tijd en energie meer over om je te richten op datgene waar je NU mee bezig bent. Hersenen zijn vooral goed in oplossingen verzinnen voor problemen (uitdagingen), fantaseren over, en ontdekken van nieuwe mogelijkheden. Hoe meer tijd en energie ze daarvoor krijgen, des te meer zul je er hebben. Door akties op te schrijven maak je letterlijk ruimte in je hoofd. En een ruimte zonder rommel geeft rust.

Hier haken we aan bij de eerste fase van Getting Things Done: Verzamelen (collect). Een volgende keer wil ik dieper ingaan op welke mogelijkheden er zijn om akties buiten je hoofd te verzamelen.

Heb jij een systeem om je akties te verzamelen, zodat ze je niet meer lastig vallen?

Aanverwante artikelen


1 opmerking: