2012 Who will survive?

Mijn aandacht werd getrokken door de filmaankondiging op een bushokje: 2012 We were warned... Zo te zien een zeer spectaculaire film, door de makers van Independence Day en The Day After Tomorrow. Ik ga hem zeker kijken!

2012. Een veel besproken jaartal. De Maya kalender zou aangeven dat de wereld dan ophoudt met bestaan. De meningen zijn verdeeld.

Volgens archeologische berekeningen zouden de Maya’s 2000 jaar voor Christus een aantoonbaar eigen beschaving hebben gehad in wat we nu Zuid Mexico noemen. Hun nagelaten bouwwerken vertellen ons daar veel over. Ze waren ook bedreven in astronomie en probeerden de perfecte kalender samen te stellen die gelijk liep met de banen van de hemellichamen in ons zonnestelsel.

De wetenschap heeft getracht de Maya kalender in onze Gregoriaanse kalender te vertalen. Of dat 1:1 correct te doen is is een groot punt van diskussie. Eén van de resultaten van de vertaling is dat de Maya kalender stopt in “ons jaar” 2012.

Ja, en dan?
Hadden de Maya’s een speciaal idee bij het tijdsmoment wat wij 2012 noemen?
Dachten de Maya’s echt zover vooruit?

Daar zijn geen echte bewijzen voor. Maar het idee slaat aan. Het is spannend en intrigerend. En met ideeën die aanslaan is een hoop geld te verdienen.

Millenniumprobleem

Laten we dichter bij huis kijken. Laatst nog hadden wij een millenniumprobleem. In de jaren ’80 en ’90 maakten wij computerprogramma’s en databases, zonder ons druk te maken over de nabije toekomst. We sloegen alleen de laatste 2 cijfers van het jaartal op. Dat scheelde ruimte. En ruimte was toen schaars, duur en kostbaar. Bij het maken van die programma’s dachten we niet aan het jaar 2000.

Pas in de laatste jaren van het vorige millennium bedachten we ons dat op de jaarreeks 97, 98, 99 niet logischerwijs het jaartal 00 volgde. We moesten als de wiedeweer zorgen dat de jaartallen in de databases werden vergroot naar 4 cijfers. En we moesten de programmatuur aanpassen, zodat het logischerwijs om zou kunnen gaan met de jaartallen 1997, 1998, 1999, 2000, etc.

Deden we dit niet, dan zouden in het jaar 2000 klokslag 0:00 uur alle computersystemen crashen en uitvallen. En voor zover we toen al afhankelijk waren van de technologie, zou de maatschappij op z’n minst ontwricht raken. Er werd veel energie in preventief onderhoud gestoken. Alles moest daarvoor wijken. Globaal gezien liep het allemaal met een sisser af.

Toen dachten we technologisch gezien niet verder dan een jaar of wat vooruit. En nu? Hypothetisch gezien krijgen we in het jaar 9999 weer een millenniumprobleem. Onze databases zullen dan weer vergroot moeten worden en de programmatuur zal daarop moeten worden aangepast.

Maar wie van ons denkt daar nu aan? Wij zullen het niet meer meemaken. Kortom, waarom zouden we? Kortom, waarom zouden de Maya’s zich 4000 jaar geleden zorgen hebben gemaakt over het tijdsmoment wat wij 2012 noemen? Waarom zou de Maya kalender niet gewoon opnieuw beginnen met tellen?

Bewustzijnsverandering

Er bestaat ook een visie dat in 2012 niet de wereld vergaat, maar dat er een grote (spirituele) bewustzijnsverandering bij de mensheid gaat plaatsvinden. Dat dacht men over het jaar 2000 ook. Zwart-wit gezien is dat als een self fulfilling prophecy uitgekomen. De technologie en internet hebben daar in een belangrijke mate aan bijgedragen.

Ze hebben er ook voor gezorgd dat veranderingen in de wereld sneller verlopen en sneller elkaar opvolgen. Het versnellingstempo is de laatste 10 jaar explosief omhoog gegaan. En het tempo gaat nog steeds omhoog. De jongere generaties van nu groeien ermee op en zullen van nature leren met deze snellere wereld om te gaan.

De volwassenen van nu krijgen daar echter steeds meer moeite mee. Net zoals wij van nature opgroeiden met mechanisering en industrialisering. Het eerste vliegtuig. De eerste raket! Onze grootouders konden daar ook niet mee overweg. Burn-out, depressies, en psychische aandoeningen. Je hoort het steeds vaker. De aantallen mensen die daar last van hebben groeien in hetzelfde tempo mee.

Mijn punt is: Zal 2012 het einde van de wereld zijn? Of zal het een tijdperk markeren dat heel veel mensen, veel volwassenen van nu, de wereld niet meer aan kunnen?

Als dat het probleem zal zijn, dan is het nu de tijd om aktie te ondernemen. Je zou kunnen beginnen met het lezen van mijn blogpost De Informatie Explosie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten