De wetenschap van oplichterij


De menselijke geest is makkelijk te misleiden. Niet alleen vroeger toen er veel bijgeloof heerste. We hebben anno 2009 nog steeds dezelfde hersenstructuur als onze voorouders. We zijn echter niet doortastender geworden. We denken veel kennis te bezitten, maar we hebben alleen maar meer informatie. Kennis is geen wijsheid.

Een goochelaar weet daar alles van. Door je aandacht te pakken, vast te houden, en af te leiden, kan hij zogenaamd wonderen verrichten “buiten je gezichtsveld om". Met overtuigingskracht, charisma, show (we laten ons graag vermaken), vingervlugheid, en de juiste timing kan hij een magisch moment creëren, waardoor we de illusie krijgen dat hij bovennatuurlijke krachten heeft.

Bij een goochelaar is dit niet erg. Die vertelt je vooraf dat hij je gaat misleiden. En we betalen vooraf vrijwillig voor een toegangskaartje. We zijn ons dus bewust dat we misleid gaan worden. Maar als je na de show vraagt hoe hij het allemaal deed? Geen idee… En als je de truuk eenmaal door hebt, dan blijkt alles beredeneerbaar volgens natuurkundige wetten. Je snapt niet dat je het niet eerder zag. En je kunt het ook niet meer anders zien! De magie is ontmaskerd. Een illusie armer en een ervaring rijker.

De zaak verandert als iemand zegt bovennatuurlijke krachten te hebben EN zichzelf GEEN goochelaar noemt. Ze voeren dezelfde show op en gebruiken dezelfde misleiding. Het publiek denkt echter dat de magische krachten werkelijkheid zijn en betalen de “wonderdoener” grof om verlost te worden van een persoonlijk ongemak.

Ik zeg niet dat er geen wonderen bestaan. Ik zeg ook niet dat er geen paranormale krachten bestaan. Er zijn voor de mens nog veel dingen onverklaarbaar. Maar het is goed om kritisch te blijven. Goed om met een nuchter verstand naar deze onderwerpen te kijken. Je ontwikkelt daarmee een onderscheidingsvermogen tussen wat waar is en wat oplichting is. Je overtuigingen van wat je gelooft, en je geldbuidel zullen blij met je zijn.

Derren Brown, een Britse illusionist, heeft alle eigenschappen om je te kunnen laten geloven dat hij bovennatuurlijke gaven heeft. Hij noemt zichzelf echter een magician. Voor hem geen fortuin door oplichting. Hij ontmaskert paranormale oplichters door hun activiteiten vanuit wetenschappelijk psychologisch oogpunt te benaderen. En daarbij is hij ook nog eens enorm vermakelijk! :-) Met korte filmpjes “The Science Of Scams” komen de volgende onderwerpen aan de orde:

- Hoe roep je een geest op?
- Hoe laat je het ouijaboard spreken?
- Hoe werkt Chi energie?
- Hoe werkt het Psi Wiel?
- Hoe sla je stenen doormidden?
- En meer…
Website: Science Of Scams

Geen opmerkingen:

Een reactie posten