De informatie explosieHeb je er wel eens over nagedacht?

 • In de laatste 30 jaar is meer informatie geproduceerd dan in álle jaren die daaraan vooraf gingen.
 • In de periode tussen 1800 en 1900 verdubbelde de hoeveelheid informatie. Dit gebeurde ook tussen 1900 en 1950. De volgende verdubbeling trad op tussen 1950 en 1960. En opnieuw tussen 1960 en 1966.
 • Op dit moment verdubbelt de totale hoeveelheid informatie op onze aardbol iedere 2 a 3 jaar. Internet verdubbelt in omvang zelfs iedere 8 maanden.
 • Een weekeditie van de New York Times bevat meer informatie dan de informatie waarmee iemand in de 17e eeuw gedurende zijn hele leven mee werd geconfronteerd.
 • Dagelijks worden meer dan 1000 nieuwe boeken gepubliceerd.
Tenzij we een manier vinden om te blijven drijven te midden van de stortvloed aan informatie, zullen we erin verdrinken.

Bron: Gebruik je hersens – Jan-Willem van den Brandhof
Als je het zo bekijkt krijgen wij nogal wat informatie over ons heen. Internet maakt alles letterlijk openbaar en toegankelijk. Onze voorouders hadden geen internet. Er wordt wel gesuggereerd dat de hoeveelheid informatie die wij op een dag over ons heen krijgen, onze voorouders in een jaar over zich heen kregen. En tot de 17e eeuw was het zelfs de hoeveelheid van een heel mensenleven.

Vervolgens is het nut van informatie niet altijd even duidelijk. Wij zijn de eerste generatie die bij alles vooraf moet beslissen of we iets wel of niet willen weten. TV, kranten, advertenties, en reclames schreeuwen allemaal het hardst om onze aandacht. Wij hebben een manier nodig om het kaf van het koren te scheiden.

Er is namelijk 1 ding dat wij met onze voorouders gemeen hebben: Onze hersenen, die de informatie moeten verwerken, zijn nog steeds hetzelfde. Die hersenen hebben een oneindige capaciteit om onbewust verbanden te leggen en creatieve oplossingen te verzinnen. Maar het bewuste heeft nog altijd dezelfde beperking: Wij kunnen onze aandacht maar aan een beperkt aantal zaken tegelijkertijd geven.

Om die aandacht te geven hebben we concentratie nodig. Concentratie om je te focussen op 1 ding, zonder afgeleid te worden door iets anders. Dat lukt je niet als je geen keuzes maakt in de informatiestroom die als vanzelf over je heen wordt gestort.

Eén van de manieren om deze informatiestroom te kanaliseren is Getting Things Done (afgekort GTD). De GTD-principes creëren overzicht in je leven en maken dat je de alledaagse dingen zonder stress onder controle hebt. Ik zal er nog vaak over schrijven…

1 opmerking:

 1. Helemaal mee eens!
  Van creatieve of kunstzinnige mensen wordt gezegd dat zij vooral een chaos in hun hoofd ervaren door de constante stroom van inspiratie. Heel herkenbaar voor mij...;)
  Dankzij GTD in een bepaalde vorm toe te passen in mijn werk ervaar ik meer rust, overzicht en verzet ik meer werk in de zelfde tijd.

  BeantwoordenVerwijderen